Ο Πίθηκος του Βιετνάμ που αποτελεί απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση

Φωτογραφία: Mogens Trolle
Ο ερυθρός κοχλίας ( Pygathrix nemaeus ) είναι ένας δενδρώδης και ημερήσιος πίθηκος του Παλαιού Κόσμου που ανήκει στην υποοικογένεια Colobinae . Είναι ενδημικά στο Λάος, το Βιετνάμ και την Καμπότζη. 

Είναι γνωστά για τα έντονα χρώματα τους και εκφράζουν σεξουαλικό διμορφισμό μέσω του μεγέθους του σώματός τους. Τα είδη έχουν κηρυχθεί άκρως απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης , με τις κύριες απειλές να είναι το κυνήγι, η απώλεια οικοτόπων και το εμπόριο κατοικίδιων ζώων. 

Είναι ένα από τα τρία είδη του γένους Pygathrix , τα άλλα δύο είναι το μαύρο κορμί  ( P. nigripes ) και το γκρίζο κορμό ( P. cinerea) doucs.

Οι κοκκινιστοί doucs ζουν σε κοινωνίες σχάσης-σύντηξης , πολυεπίπεδων κοινωνιών που έχουν κατά μέσο όρο 18 άτομα ανά μπάντα. Είναι φυλλοφάγα και καταναλώνουν κυρίως Acacia pruinescens, Ficus racemosa , Millettia nigrescens, Zanthoxylum avicennae και Castanopsis ceratacantha . Το στομάχι τους με τέσσερις θαλάμους που επιτρέπει τη βακτηριακή ζύμωση τους βοηθά στη διατροφή τους με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Με πληροφορίες από την Βικιπαίδεια.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη