Τοποθέτησε χάλκινη προτομή του συγγραφέα Μιχαήλ Λαμπρυνίδη στο Ναύπλιο ο Δήμος Ναυπλιέων

 


Σε τοποθέτηση χάλκινης προτομής στην μνήμη και προς τιμήν του Ναυπλιώτη συγγραφέα και ιστορικού Μιχαήλ Λαμπρυνίδη προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Ναυπλιέων.

Η τοποθέτηση της προτομής έγινε στην μικρή πλατεία στην Λεωφόρο Αμαλίας κοντά στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Ο Παλαμήδης».

Ποιος ήταν όμως ο Μιχαήλ Λαμπρυνίδης;

Ο Μιχαήλ Λαμπρυνίδης | Φωτογραφία
από την Αργολική Βιβλιοθήκη

Λαμπρυνίδης Μιχαήλ (1850 ή 1851 -1915)

Μιχαήλ Λαμπρυνίδης: Λόγιος, συγγραφέας, πολιτικός και νομομαθής (διδάκτωρ της νομικής) από το Ναύπλιο. Διετέλεσε βουλευτής Ναυπλίας, σύμβουλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας και συγγραφέας ιστορικών μελετών. Ήταν ανιψιός της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου. Εργασίες του δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά της εποχής του και στην εφημερίδα «Αθήναι».

Η Ευτυχία Λιάτα, στον πρόλογό της για την τέταρτη έκδοση της «Ναυπλίας», 2001, σημειώνει: «Ο Μιχαήλ Λαμπρυνίδης, μοιράζοντας τη ζωή του κατά διαστήματα ανάμεσα στο Ναύπλιο και στην Αθήνα, δεν αποκόβεται από τον επιστημονικό περίγυρο, τις πνευματικές ζυμώσεις και τον επαγωγικό διάλογο του κέντρου. Η ευρυμάθεια, η καλλιέργεια και η μεθοδικότητά του θα αποτυπωθούν στο πλούσιο και θεματικά ποικίλο έργο του, που ξεπερνάει κατά πολύ τα τοπικά όρια και επεκτείνεται σε θέματα γενικότερης εμβέλειας, όπως είναι για παράδειγμα οι οικονομολογικές του μελέτες».

Από τα πιο σημαντικά του έργα αναφέρουμε:

  • «Η Ναυπλία από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ’ ημάς»*, ιστορική μελέτη. Εν Αθήναις: Τύποις Εκδοτικής Εταιρείας, 1898.
  • «Οι θεσμοί παρ’ Έλλησιν», Ιστορική επισκόπησις. Εν Αθήναις :Εκ του τυπογραφείου Π. Δ. Σακελλαρίου,1903.
  • « Οι Αλβανοί κατά την κυρίως Ελλάδα και την Πελοπόννησον / Ύδρα –Σπέτσαι. Η χερσόνησος του Αίμου και οι κάτοικοι αυτής (Επίμετρον)».** Εν Αθήναις Τυπογραφείον «Εστία», Κ. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη,1907.
*Το βιογραφικό και η φωτογραφία του Μιχαήλ Λαμπρυνίδη προέρχονται από το site της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού το argolikivivliothiki.gr




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη