Δημιούργησαν κυματοθραύστη από ναυάγια καραβιών

 

Φωτογραφία από τον westendcentra

Σε ένα νησί της Αυστραλίας, εκτιμήθηκε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί οπωσδήποτε κυματοθραύστης λόγω των κυμάτων που σηκώνονται στην θάλασσα στην συγκεκριμένη περιοχή, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους του συγκεκριμένου εν λόγω νησιού.

Οι αρμόδιες αρχές λοιπόν πήραν τότε την απόφαση να δημιουργήσουν έναν ισχυρό κυματοθραύστη αξιοποιώντας μάλιστα μία σειρά από τα κουφάρια παλιών ναυαγίων στην περιοχή τα οποία τοποθετήθηκαν σε μία εύλογη απόσταση φυσικά από την ακτή έτσι ώστε τα κουφάρια των πλοίων να αποτελέσουν για την περιοχή έναν ισχυρό κυματοθραύστη.

Αυτό το επιβλητικό τείχος από ναυάγια λοιπόν βρίσκεται στο νησί Μόρετον στα ανατολικά της Αυστραλίας, που είναι σε έκταση λίγο μεγαλύτερο από τη δική μας Σαμοθράκη! Το ενδιαφέρον;

Όλα αυτά τα ναυάγια λοιπόν που βλέπετε κοντά στην ακτή (15 πλοία) μεταφέρθηκαν εκεί από τις γύρω ακτές και κοντινές θάλασσες, κατά τις δεκαετίες του 1960 με 1980, για να αξιοποιηθούν σαν κυματοθραύστες!!!

Σήμερα, πέρα από το ότι τα ναυάγια είναι μεγάλη ατραξιόν του νησιού, αποτελούν και ένα ανθρωπογενές οικοσύστημα που παρέχει καταφύγιο σε δελφίνια, χελώνες και εκατοντάδες είδη ψαριών!!!

Να και μια φορά που οι άνθρωποι έκαναν κάτι "παρεμβατικό" στη φύση που πήγε καλά για όλους!

Επίσης να δώσουμε τώρα εδώ σε αυτό το σημείο και μία πολύ όμορφη πληροφορία για όλους τους σινεφίλ, αναφέροντας μόνο ότι στο νησί Μόρετον γυρίστηκαν κάποιες σκηνές της ταινίας Scooby Doo το 2002!!!

Με πληροφορίες από την Wikipedia και την σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ στο facebook.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη