Απέναντι Όχθη - Ομάδα Εκπαιδευτικών για την συλλογική δράση «Επιλογή των Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων ή Πώς εννοούν την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης οι «άριστοι» της κ. Κεραμέως»

 

Με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη στην ΕΛΜΕ Αργολίδας «Απέναντι Όχθη», εκφράζει την δικιά της άποψη αλλά καθώς επίσης και την απορία της σχετικά με τον τρόπο που έγινε η αξιολόγηση για την επιλογή των Διευθυντριών/ντων των σχολικών μονάδων στην βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση στην Αργολίδα.
«Την Παρασκευή 7 – 4 – 2023 δημοσιεύτηκαν από τις κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις οι τελικοί ενιαίοι αξιολογικοί πίνακες των υποψηφίων Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων. Ένα πρώτο μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας επιλογής έχει ολοκληρωθεί και μένει να προχωρήσουν οι δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων και φυσικά η τοποθέτησή τους. Ακολουθούν ορισμένες απλές διαπιστώσεις για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η επιλογή των Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων συνολικότερα και στον νομό μας ειδικότερα:

1. το ΥΠΑΙΘ επί τέσσερα χρόνια τώρα δεν κατάφερε (ή δεν θέλησε ή και τα δυο μαζί) να κάνει κρίσεις διευθυντών και έφτασε στην προεκλογική περίοδο να τις πραγματοποιήσει. Είναι προφανές ότι η επιλογή στελεχών, όπως και όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, πρέπει να σταματούν σε προεκλογική περίοδο. Η θητεία των διευθυντών/τριών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε λήξει από τον Αύγουστο του 2021. Η ευθύνη της καθυστέρησης βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, που δεν προχώρησε στην υλοποίηση των δικών της εξαγγελιών και του προγραμματισμού που η ίδια είχε θέσει.
2. Ακόμα και τώρα, την τελευταία στιγμή δηλαδή, το ΥΠΑΙΘ στέλνει εγκυκλίους επί εγκυκλίων γιατί δεν είχε προβλέψει το θέμα της συμπλήρωσης ωραρίου από τους καθηγητές ειδικοτήτων με λίγες ώρες διδασκαλίας, που αποκλείονται από τη διεκδίκηση των μικρών σχολείων. Και φυσικά η πλατφόρμα έπεσε τρεις ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων προτίμησης από τους υποψηφίους…

3. Οι κρίσεις των διευθυντών/τριών υλοποιούνται σύμφωνα με τον νόμο και τις αιφνιδιαστικές τροπολογίες που ψήφισε η κ. Κεραμέως. Σύμφωνα με το νέο αυτό πλαίσιο, τα συμβούλια επιλογής απαρτίζονται μόνο από διορισμένα μέλη, καθώς δεν προβλέπεται συμμετοχή αιρετών (τουλάχιστον θεσμικά), κόντρα στο πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, που είναι η συμμετοχή των αιρετών στα συμβούλια επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης. Για την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ η απουσία αιρετών ενισχύει «την αξιοκρατία και τη διαφάνεια»!
4. Η συγκρότηση του τοπικού συμβουλίου επιλογής ΔΔΕ Αργολίδας, αφού άλλαξε δυο ή τρεις φορές, πήρε τελική μορφή χωρίς καμιά σχετική δημοσίευση – ανάρτηση. Ως τακτικό μέλος συμμετέχει σε αυτό ο ένας από τους δύο αιρετούς της ΔΑΚΕ. Ως αναπληρωματικό μέλος συμμετέχει και ο δεύτερος αιρετός της ΔΑΚΕ, ο οποίος, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, τελικά αναπλήρωσε/αντικατέστησε μόνιμα ένα από τα τακτικά μέλη του συμβουλίου στη διαδικασία των συνεντεύξεων. Με τον τρόπο αυτό στο συμβούλιο επιλογής της ΔΔΕ Αργολίδας οι αιρετοί της ΔΑΚΕ κατάφεραν να ... επιβάλουν το αίτημα της Ομοσπονδίας και να συμμετέχουν στο συμβούλιο!! Συμμετέχουν βέβαια ως απλοί εκπαιδευτικοί (και στελέχη της ΔΑΚΕ;;), όχι με τον θεσμικό τους ρόλο, ο οποίος μεταξύ άλλων θα τους υποχρέωνε να λογοδοτήσουν στον κλάδο.
5. Η γυναικεία συμμετοχή στα τακτικά μέλη του συμβουλίου επιλογής ΔΔΕ Αργολίδας υπήρξε ανύπαρκτη. Ένα ανδροκρατούμενο συμβούλιο έκρινε ένα σύνολο υποψηφίων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες (28 γυναίκες σε σύνολο 49 υποψηφίων). Κρίθηκαν άξιες τρεις αλλά μόνο ως αναπληρωματικά μέλη. Δεν υπήρχε άραγε καμία υποψήφια συνάδελφος με προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης να καταλάβει θέση τακτικού μέλους;

6. Το επιτελικό κράτος της διαπλοκής ενεργοποιήθηκε για να «ρυθμίσει» τις βαθμολογίες και με εργαλείο τη συνέντευξη ψαλίδισαν με χειρουργική ακρίβεια τους βαθμούς (της συνέντευξης), έτσι ώστε υποψήφιοι χωρίς κομματικά διαπιστευτήρια στον χώρο της Δεξιάς να βρεθούν στον πίνακα κατάταξης τόσο κάτω όσο χρειαζόταν για να εξασφαλίσουν στα «δικά τους παιδιά» τη θέση που ήθελαν. Είναι άραγε τυχαίο ότι η συντριπτική πλειονότητα των υποψήφιων διευθυντών/τριών που είναι στελέχη ή φίλα προσκείμενοι στη ΔΑΚΕ αρίστευσαν στη συνέντευξη; Κάποιοι/ες ανέβηκαν αρκετές θέσεις στον τελικό πίνακα χάρη στα 20αρια της συνέντευξης. Κάποιοι/ες αντίθετα κατέβηκαν από 4 έως 12 θέσεις εξαιτίας της … κακής επίδοσης στη συνέντευξη. Τελικά, στο αξιολογικό σύστημα της κ. Κεραμέως η επιτυχής προϋπηρεσία στις θέσεις ευθύνης και το έργο που προσέφεραν στις σχολικές μονάδες που υπηρέτησαν κάποιοι/ες υποψήφιοι μοιάζει να ωχριούν μπροστά στα εντυπωσιακά βιογραφικά ή/και τις κομματικές περγαμηνές…
Συνάδελφοι,

Τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζεται αυτά τα χρόνια από την Κυβέρνηση της ΝΔ (του επιτελικού κράτους, της αξιοκρατίας, της διαπλοκής, της καταστολής, του αυταρχισμού, της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών, των παρακολουθήσεων κ.α.).
• Στεκόμαστε απέναντι στο ιεραρχικό αξιολογικό μοντέλο διοίκησης της Κεραμέως και της ΝΔ.
• Αντιπροτείνουμε μια άλλη, δημοκρατική λειτουργία του σχολείου με την ανάδειξη του συλλόγου διδασκόντων σε βασικό στοιχείο ρύθμισης της σχολικής ζωής.
• Η επιλογή διευθυντών και υποδιευθυντών πρέπει να απορρέει μέσα από δημοκρατικές – συλλογικές διαδικασίες και με ενεργό συμμετοχή σε αυτές του συλλόγου διδασκόντων.
• Η επιλογή στελεχών πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνεται με διαφάνεια και αξιοπιστία σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες της και να μην αντιμετωπίζεται σαν «δούρειος ίππος» για την άλωση της κρατικής μηχανής.»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη