Πως ήθελαν να κάνουν το πάρκο Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο και πως τελικά διαμορφώθηκε

 

Φωτογραφία: Facebook - Κωνσταντίνος Καράπαυλος

Το πολύπαθο από τις παραλίγο καταστροφικές μελέτες και για αυτό λέμε παραλίγο, γιατί μόλις δόθηκαν σητν δημοσιότητα αυτές οι μελέτες που έδειχναν το πάρκο του Κολοκοτρώνη στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου, συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών και αποσύρθηκαν στα συρτάρια καθώς δεν πρόκειται να υλοποιηθούνε ποτέ αφού χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό αρχαιολογικό μνημείο και του απαγορεύτηκε το τσιμέντο.

Φωτογραφία από το ειδησεογραφικό site argolika.gr

Το ιστορικό αυτής της επίμαχης ανάπλασης ενός ιστορικού πάρκου το οποίο αποτελεί και ιστορικό μνημείο του 20ου αιώνα

Τον Οκτώβριο του 2018 σε μία συγκέντρωση που διοργανώθηκε στο πάρκο του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο από τον Δήμο Ναυπλιέων, ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Δημήτρης Κωστούρος μαζί με τον υπεύθυνο πολιτικό μηχανικό που είχε αναλάβει την μελέτη για την ανάπλαση του Πάρκου του Κολοκοτρώνη, παρουσίασαν σητν ουσία μία τεράστια πλατεία αφού θα αφαιρούσαν από το πάρκο εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, θα έκοβαν και τα δέντρα που θα τους ενοχλούσαν, για να τα μετατρέψουν όλα αυτά σε κερκίδες από τσιμέντο και μία παιδική χαρά την ίδια στιγμή που ακριβώς απέναντι στην πλατεία Καποδίστρια υπάρχει ήδη άλλη μία μεγάλη και οργανωμένη παιδική χαρά.

"Όλο αυτό όμως συνάντησε προφανώς τις πολύ έντονες αντιδράσεις των πολιτών αφού με το που ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της μελέτης στο πάρκο του Κολοκοτρώνη, βροντοφώναξαν όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι  με μια φωνή ότι «Απορρίπτεται»."

Οι προσφυγές στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων Πατρών για την διατήρηση του πάρκου ως έχει με την υπάρχουσα του μορφή ως ιστορικό μνημείο.

Στην συνέχεια η μελέτη τροποποιήθηκε αλλά και πάλι συνάντησε την έντονη αντίδραση των κατοίκων για άλλη μία φορά.

Εναντίον της πρώτης  μελέτης για την ανάπλαση του πάρκου του Κολοκοτρώνη είχε κάνει προσφυγή ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Γκόνης, ενώπιο της αποκεντρωμένης διοίκησης για μία σειρά από λόγους, όπου τελικά αυτή η προσφυγή δικαιώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση βγάζοντας για πρώτη φορά έκνομη την μελέτη και προφανώς ακυρωτέα, αφού εν τέλη ακυρώθηκε και τροποποιήθηκε με ότι αυτό συνεπάγεται στην συνέχεια.

Στην συνέχεια Τον Ιούλιο του 2020 ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ναύπλιο Πρωτεύουσα Ξανά», Παναγιώτης Αναγνωσταράς έκανε προσφυγή κατά της τότε απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων, στις 23 Ιουνίου του 2020 που ήταν και πάλι υπέρ της τσιμεντοποίησης του πάρκου, ενώ η προσφυγή αυτή συνυπογράφονταν τότε από από  ον επικεφαλής της τότε τοπικής παράταξης(τώρα είναι πλέον Δημοτική Παράταξη) στο Ναύπλιο, «Ανάπλι Εμπρός», Κώστα Καράπαυλο.


Η προσφυγή αυτή στις 2 του Σεπτέμβρη του 2020 γίνεται δεκτή από την αποκεντρωμένη διοίκηση και ακυρώνει ως μη νόμιμη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ναυπλίου στις 23 Ιουνίου του 2020.

Στην συνέχεια άγνωστο το πότε ακριβώς έγινε προσφυγή στη Εφορεία Νεότερων Μνημείων Πατρών, για να διαβιβαστεί από εκεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικό & ιστορικό μνημείο.


Κάτι που άλλωστε στο τέλος επετεύχθη αφού χαρακτηρίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Κ.Α.Σ. ως ιστορικό μνημείο του 20ου αιώνα, τον Δεκέμβριο του 2020,λ αφού κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 και χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό μνημείο λόγω της σπάνιας αρχιτεκτονικής του.

Η απόφαση αυτή ήταν καταληκτική αφού απαγόρευσε στην δημοτική αρχή να μπει το τσιμέντο σε αυτόν τον ιστορικής αξίας χώρο και πνεύμονα πρασίνου.


Η τελική μορφή της ανάπλασης του πάρκου Κολοκοτρώνη

Ερχόμαστε τώρα στο σήμερα και στο 2023 όπου μετά από όλα αυτά εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει η ανάπλαση του πάρκου του Κολοκοτρώνη, αυτήν την φορά βασιζόμενη μόνο στην φωτοτεχνική και φωτοτεχνική μελέτη στην οποία αναγκαστικά προχώρησε ο Δήμος Ναυπλιέων αφού άλλωστε πλέον δεν είχε και άλλη επιλογή.


Η μορφή του πάρκου παραμένει ακριβώς η ίδια αφού δεν πρόκειται να αποξηλωθεί το πράσινο και να κοπούν όλα τα δέντρα, αλλά απλώς διαμορφώθηκε ο χώρος με αντικατάσταση του χαλικιού με άμμο και άλλα υλικά και φύτευση παράλληλα φοινίκων ως δέντρων εξτρά των υπαρχόντων αλλά και άλλων λουλουδιών που έρχονται τώρα να ομορφύνουν το πάρκο.

Ελπίζουμε ότι στο τέλος αυτής της ανάπλασης θα δούμε ένα πάρκο πιο όμορφο και πιο σωστά διατηρημένο και συντηρημένο από πριν που ήταν καθαρά εγκαταλελειμμένο και αφημένο σητν τύχη του αφού δεν λειτουργούσαν τα περισσότερα φώτα και τα παγκάκια σητν πλειοψηφία τους ήταν σπασμένα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη