Φωτογραφία από τον Mikhail Nilov στο Pexels |
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους οι νοσηλευτές πρέπει να εξαιρεθούν από τη συνοδεία ασθενών στα ασθενοφόρα.
Παράνομη και καταχρηστική είναι η υποχρεωτική συμμετοχή των νοσηλευτών, ως συνοδευτικού προσωπικού, στις διακομιδές ασθενών, αναφέρει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), θίγοντας το ακανθώδες ζήτημα της διακομιδής των ασθενών στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως, όπως αυτό διευθετήθηκε με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Η ΕΝΕ απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους οι νοσηλευτές πρέπει να εξαιρεθούν από τη συνοδεία ασθενών στα ασθενοφόρα κατά την προσέγγιση νοσοκομείων.
Με αφετηρία το Προεδρικό Διάταγμα 351/1989 που περιγράφει τα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών, η ΕΝΕ υπογραμμίζει πως «σε κανένα σημείο των σχετικών διατάξεων δεν αναφέρεται, ότι στις αρμοδιότητες των νοσηλευτών συγκαταλέγεται και η συμμετοχή σε διακομιδή ασθενούς εκτός του χώρου του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας, όπου υπηρετεί έκαστος νοσηλευτής». Αλλά και με βάση την πρόσφατη υπ’αριθμ. Γ6/Γ.Π.οικ. 45664/04-08-2022 Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας (Αρμοδιότητες – Καθήκοντα Νοσηλευτών -τριών των Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ΦΕΚ B΄ 4262/10.08.2022), ομοίως δεν γίνεται λόγος περί της συνοδείας ασθενών σε διακομιδή.
Αντίθετα, από τις πλέον πρόσφατες ρυθμίσεις του άρθρου 98 του Νόμου 5041/2023, για τις διακομιδές την ευθύνη συνοδείας των ασθενών πρέπει να έχουν οι ιατροί.
«Υπ’ αυτήν την έννοια αναγκαστικώς θα πρέπει να γίνει δεκτό, ότι τα πάσης φύσεως καθήκοντα των νοσηλευτών εκτελούνται εντός του χώρου των νοσοκομείων όπου απασχολούνται. Με άλλα λόγια η παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των νοσηλευτών συνδέεται άρρηκτα με τον τόπο και τις κτιριακές υποδομές, όπου τυγχάνει εγκατεστημένος ο φορέας απασχόλησής τους (νοσοκομείο, κέντρο υγείας κλπ). Εξάλλου, μόνον στο χώρο αυτό υπάρχει, κατά τεκμήριο, ο κατάλληλος εξοπλισμός και η εν γένει απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την από μέρους τους απόλυτα ασφαλή ανταπόκριση στις ανάγκες και το αντικείμενο της οργανικής θέσης που κατέχουν» αναφέρεται στην επιστολή της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, που υπογράφει ο πρόεδρος, κ. Δημήτρης Σκουτέλης.
Επιπλέον, επικαλούνται σχετικό Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο προσδιορίζεται ο προνοσοκομειακός χώρος, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι διασώστες. «Ως προνοσοκομειακός χώρος νοούνται τα ασθενοφόρα, οι κινητές ιατρικές μονάδες, εναέρια και πλωτά μέσα και γενικώς κάθε μονάδα που δεν διαθέτει σταθερή βάση και έχει την δυνατότητα μετακίνησης. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τον προνοσοκομειακό χώρο, όπου και δραστηριοποιούνται οι διασώστες, εξ’ αντιδιαστολής προκύπτει, ότι οι νοσηλευτές παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον εν στενή έννοια νοσοκομειακό χώρο. Κατά συνέπεια, ο ορισμός νοσηλευτή ως συνοδού σε διακομιδή ασθενούς με ασθενοφόρο ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο εκτός του νοσοκομειακού χώρου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πλαίσιο που διαμορφώνουν οι προαναφερθείσες ειδικές διατάξεις, ουδέν έρεισμα ευρίσκει επί της κείμενης νομοθεσίας και ως εκ τούτου είναι παράνομος και καταχρηστικός» καταλήγει η ΕΝΕ.
Δημοσίευση σχολίου