Φωτογραφία: Facebook | Μπάμπης Αντωνιάδης |
* Γράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης
"Η Ποσειδωνία είναι ένα θαλάσσιο φυτό, ενδημικό της Μεσογείου, το οποίο σχηματίζει εκτεταμένους λειμώνες (λιβάδια), σε αμμώδη υποστρώματα (δηλαδή σε βυθούς με χονδρή ή λεπτόκοκκη άμμο) και σε βάθη από 1 έως 60 μέτρα. Τα καταπράσινα φύλλα της μοιάζουν με κορδέλες και φθάνουν σε μήκος το 1 μέτρο, ενώ οι ρίζες της εισχωρούν βαθιά στον πυθμένα, σχηματίζοντας ένα πολύπλοκο δικτυωτό πλέγμα. Οι λειμώνες της Ποσειδωνίας είναι γνωστοί και ως δάση της θάλασσας.
Η Ποσειδωνία ανήκει στα αγγειόσπερμα ή φανερόγαμα (ανώτερα φυτά), τα οποία, σε αντίθεση με τα φύκη (κατώτερα φυτά της θάλασσας), έχουν ρίζες, φύλλα, άνθη και καρπούς, όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς. Για το ρόλο της Ποσειδωνίας διαβάστε στον ιστότοπο [Ποσειδωνία - ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (biodiversity-info.gr)](http://biodiversity-info.gr/index.php/el/greek-nature-and-biodiversity/species/flora/posidonia-oceanica)
Το 2022, iSea χαρτογράφησε τα λιβάδια Ποσειδωνίας στην περιοχή των νησιών Σπέτσες και Βελοπούλα, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης σε συνδυασμό με δεδομένα επαλήθευσης που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο πεδίο. Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης για το νησί των Σπετσών έδειξαν πως ο λειμώνας καλύπτει 3,73 χλμ2 συνολικά, ενώ για τη Βελοπούλα υπολογίστηκε πως καλύπτει συνολικά 0,36 χλμ2. Οι χαρτογραφήσεις έχουν συνολική ακρίβεια > 90% και χωρική ανάλυση στα ~1,5μ.
Το ερώτημα είναι Μήπως θα ήταν χρήσιμο να γίνει μια καταγραφή σε όλον τον Αργολικό κόλπο για να έχουμε εικόνα για να προστατεύουμε το θαλάσσιο φυτό;
Δείτε την αναφορά για τις Σπέτσες:
Φωτογραφία: Facebook | Μπάμπης Αντωνιάδης |
Φωτογραφία: Facebook | Μπάμπης Αντωνιάδης |
Δημοσίευση σχολίου