Σωματείο Σχολικών Καθαριστών Αργολίδας: Δήλωση μετανοίας ζητά η δημοτική αρχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών

Φωτογραφία | Pixabay.com

Το Σωματείο Καθαριστών Σχολείων Νομού Αργολίδας & Ερμιονίδας, καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών για την απαράδεκτη «δήλωση μετανοίας» που ζητά από τις σχολικές καθαρίστριες να υπογράψουν, κατά την προσέλευσή τους στο Δημαρχείο, προκειμένου να παραλάβουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στην προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων για το νέο σχολικό έτος 2023-2024.

Μόλις μια ημέρα μετά την καταγγελία του σωματείου μας για τη μη εφαρμογή διατάξεων νόμου και αποφάσεων σχετικά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας του Προσωπικού Καθαριότητας Σχολικών Κτιρίων, οι εργαζόμενες, προσερχόμενες στο Δημαρχείο για να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για την κάλυψη των θέσεων σχολικής καθαριότητας, μας κατήγγειλαν ότι οδηγούνταν στο γραφείο αντιδημάρχου ο όποιος τους ζητούσε να υπογράψουν έγγραφο με το οποίο θα δηλώνουν ότι «δεν έχουν κανένα παράπονο από το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή». 

Τέτοιου τύπου πρακτικές είναι απαράδεκτες, μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές, όπου οι εργαζόμενοι για να προσληφθούν στο δημόσιο έπρεπε να προσκομίσουν ντροπιαστικά «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» και να απαρνηθούν εγγράφως συγγενείς και φίλους.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο προσωπικά να σκεφτούν ξανά τις ενέργειες τους και να μη συνεχίσουν στον ίδιο κατήφορο. Αντί «δηλώσεων μετανοίας», να εξοφλήσουν άμεσα τις αποζημιώσεις για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δεν χορήγησαν στο προσωπικό καθαριότητας καίτοι χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τούτο. Να μετατρέψουν τις συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σε πλήρους απασχόλησης και να πάψουν επιτέλους να μοιράζουν «αντίδωρα» κάνοντας διαρκώς νέες προσλήψεις μερικής απασχόλησης των 300€ σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο όπως το σχολικό περιβάλλον, 

Καλούμε τα μέλη μας να μην υποκύπτουν σε παράλογες απαιτήσεις, που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας επίπλαστης εικόνας και την ικανοποίηση του «τρωθέντος», από δικές τις πράξεις και παραλείψεις, γοήτρου της δημοτικής αρχής.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου της σχολικής καθαριότητας κέρδισαν μέσα από τους αγώνες τους την απεξάρτηση των προσλήψεων τους από τα «θέλω» της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Η προϋπηρεσία και η νομοθετημένη πλέον μοριοδότηση είναι τα μόνα κριτήρια επιλογής και όχι οι κάθε λογής απαιτήσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών. 

Τέλος, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι κινητήρια δύναμη μας είναι οι εργαζόμενοι και μόνον αυτοί. Θα επικροτούμε και θα συνεργαζόμαστε με δημοτικές αρχές που σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα αναδεικνύουμε όμως και τα κακώς κείμενα όπου υπάρχουν. Ας επιλέξουν λοιπόν. Θέλουν τους εργαζόμενους  συμμάχους ή απέναντι;

ΤΟ Δ.Σ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη