Ποιος ήταν ο Ρωμαίος τραγωδός Σενέκας που έγραψε τον «Θυέστη»

 


Ποιος ήταν ο Ρωμαίος τραγωδός Σενέκας που έγραψε την τραγωδία του «Θυέστη», που παρουσιάστηκε με έναν μοναδικό τρόπο στον θολωτό τάφο του Ατρέα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών;

Ο Σενέκας λοιπόν ήταν Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας, δραματουργός και στωικός φιλόσοφος, ήταν γιος του Σενέκα του Πρεσβύτερου, διδάσκαλος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, στωικός φιλόσοφοςτραγωδός και ευνοούμενος της Αυλής. Καταγόταν από την Κόρδοβα της ρωμαϊκής επαρχίας της Ισπανίας.

Γεννήθηκε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, το έτος 4 π.Χ., που ήταν τότε ρωμαϊκή επαρχία, και πέθανε στην Ρώμη το 65 μ.Χ..

Έφυγε σε νεαρή ηλικία από την γενέτειρά του και ταξίδεψε στην Ρώμη και την τότε ρωμαϊκή Αίγυπτο. Κατά τα ταξίδια του στην Ρώμη και στην Αίγυπτο διδάχθηκε  την ρητορική ενώ παράλληλα εντρύφησε στην στωική φιλοσοφία.

Αφού εγκαταστάθηκε σητν Ρώμη άρχισε να δικηγορεί, παρά την κακή κατάσταση της υγείας και αρχίζει τότε να ανέρχεται σε δημόσια αξιώματα.

Έγραψε στην συνέχεια τραγωδίες όπως η Φαίδρα, ο Οιδίπους, η Μήδεια σε ελληνική μετάφραση από τον T. Ρούσος, τα "Κείμενα", ο Θυέστης, ο Αγαμέμνων κλπ. που είναι όλα  βασισμένα σε ελληνικούς μύθους και κλασικές αττικές τραγωδίες, ενώ ο Σενέκας κατά την συγγραφή αυτών των έργων, επηρεάστηκε φανερά από τον Ευριπίδη, τον Βιργίλιο και τον Οβίδιο.

Πίνακας ο  θάνατος του Σενέκα, ελαιογραφία του Ζακ-Λουί Νταβίντ,
που βρίσκεται στο Μουσείο Πετί Παλαί στο Παρίσι.

*Το άρθρο αυτό γράφτηκε με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την Βικιπαίδεια.



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη