Άρθρο του Τόλη Κοΐνη: «Πόσο «αθώες» είναι οι μετακομίσεις υπηρεσιών;»

Το Ναύπλιο μεταλλάσσεται. Το ιστορικό κέντρο μεταβάλλεται σε ένα τουριστικό γκέτο. Η εκδίωξη πάσης άλλης δραστηριότητος από την παλιά πόλη του Ναυπλίου, στερεί την πόλη από το αναγκαίο εκείνο χρώμα που την κάνει προσφιλή προορισμό. Ενοίκια και τιμές υπηρεσιών έχουν εκτοξευθεί.

Ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτός ο κατήφορος ήταν να παραμείνουν κάποιες διοικητικές υπηρεσίες και στο χώρο από οδό Πολυζωίδου μέχρι Ψαρομαχαλά. Έχουν απομείνει μόνο Δικαστήριο και Δημαρχείο. Οι πρόσφατες μετακομίσεις Πυροσβεστικής και ΔΕΥΑΝ ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» που κατασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Η μεταφορά μιας υπηρεσίας σε μια γειτονιά δεν είναι αθώα. Οι υπάλληλοί της φροντίζουν να βρίσκουν σπίτι εκεί κοντά, με αποτέλεσμα αυξήσεις στις τιμές ακινήτων.
Η χωροθέτηση όμως των υπηρεσιών σε μια πόλη πρέπει να γίνεται με βασικά κριτήρια:
Α) Να εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά οι κάτοικοι από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Ποιος μπορεί να πάει στη σημερινή Νομαρχία χωρίς αυτοκίνητο ή ταξί;)
Β) Να είναι συγκεντρωμένες σε γειτονικά μέρη ώστε να μην χρειάζεται ο πολίτης να τρώει την ημέρα του στις μετακινήσεις. (Αν κάποιος πρέπει να πάει την ίδια ημέρα σε Περιφέρεια και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει φάει όλο το πρωινό)
Γ) Να είναι οικονομικότερη η διαχείριση των κτιριακών υποδομών (Τα ενοίκια που έχει πληρώσει το Δημόσιο την τελευταία εικοσαετία για Νομαρχία και Διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι πολλαπλάσια του κόστους κατασκευής νέων κρατικών κτιρίων).
Η παράταξή μας, η ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ, και ο υποψήφιος Δήμαρχος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε δημόσιο διάλογο για την χωροθέτηση των υπηρεσιών στην πόλη και να μην την αφήσουμε αντικείμενο αδιαφανών διαπραγματεύσεων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη