|
Φωτογραφία: Facebook | Ομάδα Cut It Right |
Τις προηγούμενες ημέρες κατά την διάρκεια των εργασιών του κλαδέματος των δέντρων που βρίσκονταν στην νησίδα επί της οδού Σταδίου, στην συμβολή της με την Πλατεία της 23ης Μαρτίου, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, την ώρα που οι εργάτες κλάδευαν τα δέντρα, ενώ την ίδια στιγμή που πάνω σε αυτά υπήρχαν φωλιές πουλιών, κατά την διάρκεια του κλαδέματος έπεσαν στο οδόστρωμα οι φωλιές των πουλιών με αποτέλεσμα να σπάσουν τα αυγά, που βρισκόντουσαν μέσα σε αυτές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί νεοσσοί που βρίσκονταν μέσα στα αυγά τους σε μία περίοδο μάλιστα που τα αυγά ήταν έτοιμα να εκκολαφθούν. |
Φωτογραφία: Facebook | Ομάδα Cut It Right | Τα σπασμένα από την πτώση αυγά των νεοσσών |
Στην προσπάθειά μας να μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί εκεί στην Καλαμάτα με τα σπασμένα αυγά και τους νεκρούς αγέννητους δυστυχώς νεοσσούς, καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιους κάτοικους της περιοχής οι οποίο μας διηγήθηκαν τα πάντα όπως οι ίδιοι φυσικά τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ακριβώς με την σειρά που έγιναν τα γεγονότα.
Οι εργασίες αυτές λοιπόν επί της οδού 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα φαίνεται αρχικά ότι έλαβαν χώρα την Τετάρτη 28 Ιουνίου του 2023.
Μια κυρία κάτοικος της περιοχής και της συγκεκριμένης οδού, μας εξήγησε ότι η οδός 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα βρίσκεται υπό την ανάπλαση που πραγματοποιεί σε αυτήν ο Δήμος Καλαμάτας και ότι έπρεπε για αρχή να κλαδευτούν τα δέντρα για το πρώτο στάδιο της ανάπλασης, για να μπορέσουν να ξεριζωθούν για να μεταφυτευθούν προσωρινά στο φυτώριο του δήμου μέχρι να φυτευτούν στο τελικό οριστικό τους σημείο.
Κανείς δεν έλεγξε αν υπάρχουν επάνω στα δέντρα φωλιές πουλιών
Όπως μας ενημέρωσε η ίδια συγκεκριμένη κάτοικος της προαναφερθείσας οδού είναι πιθανόν ότι κανείς από τους αρμόδιους για αυτήν την εργασία επάνω στο έργο αυτής της ανάπλασης, δεν έλεγξε πιθανότατα καν τα δέντρα για την ύπαρξη έστω και μίας μόνο φωλιάς πουλιών επάνω στα κλαδιά τους με αποτέλεσμα το τραγικό αυτό συμβάν με τον θάνατο όλων αυτών των αγέννητων δυστυχώς νεοσσών που θα εκκολάπτονταν τις επόμενες ημέρες από τα αυγά τους.
|
Φωτογραφία: Facebook | Ομάδα Cut It Right |
Με τις τσιμεντοαναπλάσεις των Δήμων κινδυνεύουν άμεσα η χλωρίδα και η πανίδα της εκάστοτε περιοχής
Με τις συνεχόμενες τσιμεντοαναπλάσεις που γίνονται σε όλη την χώρα πλέον βρίσκεται μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα του εκάστοτε τόπου που γίνονται αυτές οι τσιμεντοστρώσεις που οι δήμαρχοι κατά κόρον βαφτίζουνε αναπλάσεις.
Μιλάμε όμως συγχρόνως και για αναπλάσεις οι οποίες για να πραγματοποιηθούν, απαιτείται να κόβονται συνέχεια δέντρα σωρηδόν και αντικαθιστόνται με τσιμέντο χωρίς καμία απολύτως δημοτική αρχή να έχει σκεφτεί τι συνέπειες θα έχει αυτό για το περιβάλλον.
Κόβουν δέντρα για το τσιμέντο στερώντας από τις πόλεις τους πνεύμονες πρασίνου και από τα πουλιά το σπιτικό τους!
Κόβοντας τα δέντρα οι δήμοι στερούν τους πνεύμονες πρασίνου από τις πόλεις στερώντας τους έτσι παράλληλα το καθαρό οξυγόνο αφού τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν κανονικά το καθαρά που χρειάζεται για εμάς οξυγόνο, η διαδικασία που όπως την μάθαμε και στο σχολείο σοτ μάθημα της φυτολογίας σητν βιολογία γνωστή ως «Φωτοσύνθεση».
Κάτι το οποίο αν σταματήσει να υπάρχει σαν διαδικασία αφού καταστρέφουμε την φύση, άρα δεν υπάρχουν δέντρα και φυτά για την φωτοσύνθεση τα πράγματα θα γίνουν πολύ σκούρα αφού θα κινδυνεύουμε όλοι από σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της μελλοντικής υπερσυσώρευσης στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα.
Επίσης στερείται το σπίτι από πολλά πουλιά αποδημητικά και μη όπου βρίσκουν καταφύγιο πάνω στα δέντρα ακόμα και μέσα στις πόλεις και φτιάχνουν εκεί τις φωλιές τους όπου στην φωλιά τους αναπαράγονται κιόλας καθώς εκεί γεννάνε τα αυγά τους τα οποία μόλις εκκολαφθούν φέρνουν στον κόσμο τους νεοσσούς, δηλαδή τα μικρά πουλιά που αποτελούν την νέα γενιά πτηνών και που δυστυχώς στην περίπτωση της Καλαμάτας λόγω του ξεριζωμού αυτών των δέντρων οι νεοσσοί αυτοί δυστυχώς δεν θα εκκολαφθούν ποτέ από τα αυγά τους αφού αυτά μετά το κλάδεμα των δέντρων έπεσαν κάτω και έσπασαν πριν την ώρα της εκκόλαψης.
Επιπλέον σε μία περίπτωση πλημμύρας σε μία πόλη ή ένα χωριό τα δέντρα συγκρατούν αυτόματα το νερό γιατί το χρειάζονται για να επιβιώσουν. Συνεπώς όταν οι δήμοι τα κόβουν τα δέντρα έτσι εντελώς πια ανεξέλεγκτα τότε δεν υπάρχει ο παράγοντας δέντρο για να συγκρατήσει το νερό όπως άλλωστε έχει προβλέψει για αυτό χιλιάδες χρόνια πριν η ίδια η Φύση, οπότε χωρίς τα δέντρα οι πόλεις μας οδηγούνται κυριολεκτικώς πλέον σε μεγάλες πλημμύρες από τι ς βροχές και όχι μόνο, αφού μία σοβαρή βλάβη σε έναν αγωγό ύδρευσης θα μπορούσε να προκαλέσει και αυτή μεγάλη πλημμύρα και χωρίς τα δέντρα να υπάρχουν για να απορροφήσουν το νερό, τότε εμείς κυριολεκτικά μοιραία θα πνιγούμε!
|
Φωτογραφία: Δήμος Καλαμάτας |
Ποια ήταν ακριβώς η τοποθέτηση του Δήμου Καλαμάτας για το συγκεκριμένο γεγονός!
Ο Δήμος Καλαμάτας στις 28 Ιουνίου του 2023 δηλαδή ανήμερα την ημέρα του συμβάντος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αφορμή σχόλια και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα περί κοπής δέντρων στην 23η Μαρτίου διευκρινίζονται τα εξής:
Τα δέντρα δεν κόβονται, δεν ξεριζώνονται, αλλά κλαδεύονται ώστε να μεταφυτευτούν. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη για την αναδιαρρύθμιση - αναδιάταξη της 23ης Μαρτίου, ο υπάρχων κόμβος θα μετατοπιστεί νοτιότερα της οδού, όπως και τα αγάλματα, ενώ τα 4 δέντρα που κλαδεύονται, προσωρινά θα μεταφυτευτούν στο φυτώριο του Δήμου. Το αυστηρό κλάδεμα γίνεται για να είναι πιο εύκολη η μεταφορά και μεταφύτευση. Κατά την τελική διαμόρφωση του έργου, το πράσινο θα ενισχυθεί και προβλέπονται και νέες φυτεύσεις. Ο Δήμος Καλαμάτας και η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι ενισχύει το πράσινο στην πόλη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα πάρκα-τσέπης, αλλά και τις φυτεύσεις δεκάδων δέντρων στην πόλη κάθε χρόνο. Πάντοτε οι παρεμβάσεις γίνονται προς την κατεύθυνση της “πράσινης” πόλης. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παραπληροφόρηση."
Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο γεγονός πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων με τα ανάλογα δημοσιεύματα να λαμβάνουν χώρα και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Μεσσηνίας.
Δημοσίευση σχολίου