"Όταν η φλόγα αγγίζει τον ουρανό και τα δέντρα μετατρέπονται σε πύρινα “φανάρια”, η φύση κλαίει.
Καθώς τα πλάσματα που διακοσμούσαν τα δάση μας, αυτά που διηγούνταν τις ιστορίες των βουνών και των κοιλάδων, σβήνουν από το χάρτη της φύσης, αισθανόμαστε μια λύπη που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.
“Ευτυχώς δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες σε ορισμένες περιοχές”
Ίσως η οικονομική ζημία από τις υλικές καταστροφές να φαίνεται μικρότερη σε κάποιες περιπτώσεις, σε σύγκριση με παλαιότερες καταστροφές. Όμως, ο ανυπολόγιστος θησαυρός που χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα είναι ο ίδιος ο ανυπολόγιστος πλούτος της φύσης. Οι ψιθυριστές πηγές, τα χρώματα των λουλουδιών, οι ήχοι των πουλιών, οι φωνές των ζώων – όλα σκεπάστηκαν με στάχτη καθώς διακόπηκαν βίαια από τον οργισμένο θυμό των φλογών. Δυστυχώς, αυτά δεν είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν εγκαίρως την ειδοποίηση του 112 για να μπορέσουν να φύγουν από το ίδιο τους το σπίτι. Εκεί που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν κάποιο ανθρώπινο χέρι αποφασίσει να τους οδηγήσει στην καταστροφή.
Με κάθε πυρκαγιά, χάνουμε τα αληθινά κομμάτια της κληρονομιάς μας. Χάνουμε τον πλούτο της γης μας και τα ζώα, ένα πλούτο που δεν μπορεί να αναπληρωθεί ή να αγοραστεί και που θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια προκειμένου να μπορέσει να αποκατασταθεί. Είναι, με άλλα λόγια, ο πλούτος των ιστοριών, των τραγουδιών και των μύθων, ο πλούτος των ζώων, ο ίδιος ο πλούτος της φύσης που ήρθε στα χέρια μας και οφείλουμε να διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Ας δούμε το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που υπέστη το ζωικό βασίλειο με ξεκάθαρο τρόπο:
1. Ζώα των Δασών: Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα δάση κατέστρεψαν τους φυσικούς βιότοπους πολλών ειδών. Είδη όπως οι λαγοί, τα ελάφια και άλλα θηράματα βρέθηκαν χωρίς καταφύγιο, τροφή ή νερό. Αυτό προκαλεί αναταραχές στον πληθυσμό τους και αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.
2. Απώλεια Ενδημικών Ειδών: Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, υπάρχουν ενδημικά είδη, δηλαδή είδη που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι πυρκαγιές θέτουν αυτά τα είδη σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η απώλεια των φυσικών τους βιότοπων μπορεί να είναι καταστροφική για την επιβίωσή τους.
3. Ζώα Υγροτόπων: Σε περιοχές όπου οι πυρκαγιές πλησίασαν υγροτόπους, τα είδη που εξαρτώνται από αυτούς τους βιότοπους είναι εξίσου ευάλωτα. Είδη όπως αμφίβια, όπως βάτραχοι και σαλαμάνδρες, αντιμετωπίζουν σημαντικότατους κινδύνους.
4. Αεροπλανκτόν: Ο καπνός και η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζουν τα πτηνά, ειδικά τα μεταναστευτικά που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σημείο στάσης. Η αλλαγή στον βιότοπο τους και η αύξηση των επικίνδυνων περιοχών μπορεί να επηρεάσει τις διαδρομές τους.
Μπορούμε πραγματικά να το αναλογιστούμε ή όχι; Ως τώρα δείχνουμε ανίκανοι σε πολλά επίπεδα να αντιληφθούμε την αξία του πλούτου που απωλέσαμε. Και όσο η φύση χάνει τη “φωνή” της, είναι δεδομένο ότι το μέλλον μας θα είναι να σβήσουμε μαζί της, αν ΑΜΕΣΑ δεν αναλάβουμε δράση.
Το ΠΑΣΚΕΔΙ, στο πλαίσιο της βαθύτατης συγκινησιακής του φόρτισης για την τεράστια καταστροφή που μαίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα λόγω πυρκαγιών και συγκεκριμένα για την ψυχή των χιλιάδων ζώων που χάθηκαν με τόσο άδικο τρόπο στις φλόγες, ανακοινώνει το Σάββατο 26 Αυγούστου ως “Ημέρα Πένθους” και καλεί όλους εμάς να κάνουμε μια στιγμή παύσης και να αναλογιστούμε πόσο πλούσιοι πραγματικά είμαστε και πόσο φτωχοί παλεύουμε να καταντήσουμε αδιαφορώντας για το ίδιο μας το “σπίτι”. Μερικές στιγμές περισυλλογής πολλές φορές είναι καλύτερες από μεγαλοστομίες, ψεύτικα δάκρυα, αξύριστα γένια, δήθεν θλιμμένο τόνο φωνής και μάταιες υποσχέσεις…
Γραφείο τύπου ΠΑΣΚΕΔΙ
Δημοσίευση σχολίου