Συνομιλώντας στην έκθεση βιβλίου με την Κατερίνα Γραμματικού

Χθες το βράδυ βρεθήκαμε στην έκθεση βιβλίου στο όμορφο Ναύπλιο. Κάνοντας την βόλτα μας και κοιτάζοντας τα βιβλία πάρα πολλών εκδοτών, φτάσαμε στο περίπτερο της Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Αργολίδας (νούμερο 10) η οποία συμμετέχει για ακόμη μία φορά φέτος στην συγκεκριμένη έκθεση.


Σε αυτό το περίπτερο συναντήσαμε την συντοπίτισσα συγγραφέα Κατερίνα Γραμματικού (μέλος της Ε.Σ.Λ.Α.) για να παρουσιάσει τα βιβλία της στο κοινό αλλά και για να τα υπογράψει.

Συζητήσαμε μαζί της για την παρουσία της στην έκθεση για-ακόμα-μία-φορά (όπως τονίζει και η ίδια) καθώς επίσης και για τα βιβλία με τα οποία συμμετέχει φέτος.


Κάναμε λοιπόν έναν πολύ γόνιμο διάλογο με την συγκεκριμένη συγγραφέα και με χαρά σας τον παρουσιάζουμε.


Κατερίνα βρίσκεσαι σήμερα στην Έκθεση βιβλίου στο Ναύπλιο, στο περίπτερο της Ένωσης Συγγραφέων κα Λογοτεχνών Αργολίδας. Τι σε κάνει να συμμετέχεις σε εκθέσεις;

«Η επιμονή μου να πιστεύω πως το βιβλίο δεν σε αλλάζει προσωπικά κυρίως αλλά κοινωνικά. Κάθε έκθεση είναι και μια γιορτή και μια ανταπόδοση στη γνώση. Είναι αφορμή αναζήτησης και εξερεύνησης εαυτού. Σε βγάζει από τις καθιερωμένες συνήθειες της βόλτας και σε βάζει στον απέραντο κόσμο του μύθου, του νοήματος ζωής και της τέχνης της αφήγησης».




«Μικρές πλάνες» και «Οι Λέξεις Που Συνθέτουν  Ένα Γράμμα» είναι από τα τελευταία βιβλία σου. Οι τίτλοι θέλουν να μας πουν κάτι;

«Οι «Μικρές πλάνες» είναι μια νουβέλα που μιλά για τις απόλυτες αλλά ελάχιστες εξαπατήσεις της καθημερινότητας. Χρήσιμες και θαυμαστές για τις μικρές κοινωνίες κάποτε, αυτορρύθμιζαν και ξεγελούσαν την ταπείνωση και τον ευτελισμό από γεγονότα που τους ξεπερνούσαν όπως η δυστυχία και ο θάνατος».

«Οι «Λέξεις που συνθέτουν ένα γράμμα» για συλλογή πεζοποιημάτων γραμμένα σε αυτόματη γραφή. Αποτελούν λογοπαίγνιο στο «γράμμα» το οποίο έχει άγνωστο ή και γνωστό (δεν κατονομάζεται) παραλήπτη. Όλα μαζί τα γράμματα μπορεί και να είναι ένα και μόνο σημασιολογικό γράμμα, αφού όπως έχει γράψει ο Μπόρχες, ένα βιβλίο γράφεται από κοινού στον κόσμο». 


Ασχολείσαι από όσο γνωρίζω αρκετά χρόνια με την συγγραφή βιβλίων αλλά έχεις εκδόσει και οδηγούς για διάφορα θέματα, κυρίως σχετικά με τον οινοτουρισμό. Τι ήταν αυτό ακριβώς που σε ενέπνευσε και σου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθείς με την συγγραφή τέτοιου είδους βιβλίων;

«Οι εναλλακτικοί οδηγοί προέκυψαν από έναν άθλο, τον υπερμαραθώνιο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ που έτυχε να παρακολουθήσω πριν από πολλά χρόνια. Δεν πέρασε μεγάλο διάστημα που ξεκίνησα να ερευνώ την διαδρομή από την οποία περνά αυτός ο μαραθώνιος και βρέθηκα στους δρόμους κρασιού και τα αρχαία μυκηναϊκά μονοπάτια. Στη συνέχεια συνέλεξα στοιχεία για την Πελοποννησιακή διατροφή και ένας τρίτος οδηγός για τη Μάνη του Φέρμορ (υπό έκδοση) και κάποιοι ακόμα...  αλλά αυτά είναι ατομικές εκδόσεις».

Σε παρακολουθούμε στα δημόσια να γράφεις.


«Ολοένα κάτι θέλω να γράψω κάτι και δεν κάθομαι ήσυχα. Αυτή μου η ανησυχία με έκανε να φτιάξω και το Ψηφιακό Μελάνι, ένα μπλοκ πιο επίσημο από τον παλιό «Παρλαπίπη» μου (για όσους με ήξεραν τότε) θέλοντας να δημοσιεύω και να επικοινωνώ με τους αναγνώστες σε μια βάση ανταλλαγής λόγου και ιδεών και όχι μόνο. Είναι εργαλείο δουλειάς μου πλέον και παρουσιάζω επιχειρήσεις, καλλιτέχνες, κοινωνικά δρώμενα κοκ».

 

Έχετε κάτι στα σκαριά για έκδοση;


Υπάρχουν νέα διηγήματα που βρίσκονται στο δρόμο προς αναζήτηση εκδότη.






Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη