Βαδίζοντας στα χνάρια στης ιστορίας... περπατώντας στον δρόμο των προτομών...μαθαίνουμε για τον αντιστράτηγο Γεώργιο Μπούτο

 


Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπούτος με καταγωγή από το Ναύπλιο, γεννήθηκε στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1927.

Αποτελώντας άριστο μαθητή, στην συνέχεια φοίτησε στην Σχολή Ευελπίδων, ενώ μετά τις σπουδές του μετακόμισε για μετεκπαίδευση στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ.

Πρώτη φορά υπηρέτησε στην Κύπρο το 1967 με την τότε Ελληνική Μεραρχία στο Σταυροβούνι.

Φωτογραφία από το armynow.gr

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπούτος ήταν ο πρώτος Έλληνας Αξιωματικός που έπεσε κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ήταν ο Διοικητής του 286 Μ.Τ.Π. και τραυματίστηκε κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο στην περιοχή του  Κοντεμένου Κύπρου στις 20/07/1974.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του μετά από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του, ο οποίος επήλθε έπειτα από συνεχή ριπή πολυβόλου, οι σφαίρες των οποίων τον τραυμάτισαν βαριά.

Στις 03/08/1974 ξεψύχησε στο νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν, με το παράπονο που εξέφρασε τότε να αποτελεί τα τελευταία του λόγια.

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΑΓΩΝ», γράφοντας για τον Μπούτο σημείωνε και τα εξής: «…Ο Μπούτος έφυγε με το παράπονο στα χείλη. Πάντοτε παραπονείτο, γιατί η Ελλάδα δεν είχε στείλει έστω και ένα αεροπλάνο για να βοηθήσει την Κύπρο. Που είναι μωρέ η Ελλάδα να στείλει έστω και τρία αεροπλάνα και να δης τους τούρκους που θα πάνε, παραμιλούσε στο νοσοκομείο όπου ενοσηλεύετο». Και με αυτό το παράπονο ξεψύχησε ….


Στο Ναύπλιο τιμάτε με την προτομή του που έχει στηθεί στον πεζόδρομο πλέον της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, μπροστά στο Θεατράκι του ΟΣΕ, απέναντι ακριβώς από την Μητρόπολη Αργολίδας.



*Με πληροφορίες για τα βιογραφικά στοιχεία του αντιστράτηγου Γεωργίου Μπούτου από το website armynow.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη