Φωτογραφία από τον Terri Cnudde στο Pixabay
Το Βουλγάρικο γιαούρτι κατάφερε να πάρει την έγκρισή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να γίνει Π.Ο.Π. και εμείς εδώ ακόμα το συζητάμε με τους γαλακτοβιομήχανους, για να στραγγίζουν το γιαούρτι, κάτι που άλλωστε δεν φαίνεται να κάνουν, σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο όπως αυτός το δήλωσε στον ΑγροΤύπο.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη (25/7) ότι ενέκρινε ένα είδος γιαουρτιού, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) προϊόν από τη Βουλγαρία.
Το γιαούρτι αυτό παρασκευάζεται από νωπό πρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο, αιγινό γάλα ή μείγμα αυτών και έναν συμβιωτικό παράγοντα εκκίνησης από τα βακτήρια Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus και Streptococcus thermophilus, που δεν έχουν υποβληθεί σε γενετική τροποποίηση. Το 2005 διεξήχθη στη Σόφια Διεθνές Συμπόσιο για το αυθεντικό βουλγαρικό γιαούρτι.
Οι βουλγαρικές συμβιωτικές ζύμες «συμβάλλουν στην ιδιοτυπία και την απόλυτη μοναδικότητα του αυθεντικού βουλγαρικού γιαουρτιού. Χάρη στη συμβιωτική σχέση τους, το thermophyllous streptococcus και το βουλγαρικό ραβδόμορφο βακτήριο (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) μεταβάλλουν τη σύσταση του γάλακτος αυξάνοντας τη θρεπτική και βιολογική του αξία, ενισχύοντας τη γεύση και το άρωμά του και προσδίδοντάς του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Χαρακτηρίζεται από ξεχωριστή φρέσκια, γευστική οξύτητα και άρωμα, η οποία προέρχεται από 34 είδη αρωματικών ουσιών που προκύπτουν από τη ζύμωση του γάλακτος με τη συνδυασμένη δράση των δύο βακτηρίων.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, κτηνοτρόφος και παραγωγός γιαουρτιού, «όσο εμείς τρωγόμαστε για το ελληνικού τύπου στραγγιστό γιαούρτι, ένα παραδοσιακό προϊόν (που θέλουν όμως να το παράγουν βιομηχανικά όχι παραδοσιακά) κάποιοι μας το πήρανε μέσα από τα χέρια. Ουσιαστικά οι Βούλγαροι «κλείδωσαν» κάθε ονομασία παραδοσιακού γιαουρτιού.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στην αίτηση της «πάτησε» στο ότι όλα τα παραπάνω φτιάχνονται από το βακτήριο ζύμωσης γνωστό σε όλους ως «lactobacillus bulgaricus», το οποίο ονομάστηκε έτσι από τον Βούλγαρο καθηγητή Στάμεν Γκριγκοροβ ο οποίος ήταν και ο πρώτος που κατάφερε να τον απομονώσει. Στην ουσία η Βουλγαρία όχι μόνο τίμησε την παράδοση της, κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει το πολυπόθητο ΠΟΠ στο γιαούρτι της και θεωρητικά και να το κλειδώσει πλέον για όλα τα γιαούρτια, αφού όλα τα παραδοσιακά γιαούρτια φτιάχνονται από το παραπάνω βακτήριο.
Στην Ελλάδα βέβαια βρισκόμαστε ακόμα σε διαβούλευση με τους «γαλακτοβιομήχανους» για το αν θα πρέπει το στραγγιστό γιαούρτι να έχει πρόσθετα. Μέχρι τώρα η Ελλάδα πολεμούσε να πάρει ΠΟΠ για το στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο όμως κανείς δεν στραγγίζει αλλά το συμπυκνώνουν με διάφορα μέσα».
Πηγή ΑγροΤύπος
Δημοσίευση σχολίου