Γεωργία Σ. Τζαμαλούκα | Άλλη μια έκθεση βιβλίου στο Ναύπλιο έφτασε στο τέλος της...


*Γράφει η Γεωργία Σ. Τζαμαλούκα

Τέλειωσε και αυτή η Έκθεση Βιβλίου στο Ναύπλιο. Μια έκθεση που έγινε με πολύ κόπο από τους εργαζόμενους στον χώρο του βιβλίου. Κάτω από καύσωνες, κάτω από ξαφνικές μπόρες αλλά και με μια προσπάθεια διατήρησης μιάς σπίθας γνώσης και πνευματικότητας ανάμεσα σε πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη τη χώρα. Μια έκθεση που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στριγμωμένη ανάμεσα σε μια διεθνή αλλά και τοπική, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα (Ναυπλιακή) κρίση αξιών και κρίση καθημερινής αξιοπρέπειας.

Το βιβλίο διεθνώς περνάει κρίση παρ’ όλο που οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η επαφή με το τυπωμένο χαρτί είναι μια βαθειά σχέση και κατά την ανάγνωση κειμένων με αρκετές εκατοντάδες λέξεις ή περισσότερες, η μάθηση είναι γενικά πιο επιτυχής όταν γίνεται από βιβλίο παρά από την οθόνη γιατί με την οθόνη επέρχεται και η διάσπαση της προσοχής μας και αυτή καθ’ αυτή η ανάγνωση καταλήγει να έχει περισσότερο επιφανειακό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.



Με λίγα λόγια αν θέλουμε να εμβαθύνουμε σε κάποιο θέμα, να μάθουμε και να θυμόμαστε ό,τι διαβάσαμε, τότε το ίδιο το βιβλίο ή ένα ακουστικό βιβλίο είναι μια καλή επιλογή. Αλλιώς σε μιά κοινωνία επιφανειακών συναισθημάτων, σε μια κοινωνία που εύκολα λέμε : - φύγε εσύ ... έλα εσύ – και στο gatzetaki που δεν μας εξυπηρετεί πιά αλλά και στον εραστή μας τον οποίο βαρεθήκαμε, η οθόνη εξυπηρετεί την επιφάνεια, τον αφρό των ανθρώπινων συναισθημάτων οι οποίοι καταλήγουν επιφανειακοί «αισθηματισμοί» χωρίς κανένα περιεχόμενο.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον κο Γ. Γιαννάκενα των Εκδόσεων Πελασγός που προέβη σε 2η ανατύπωση του βιβλίου μου καθώς και τον κο Μάνο Καταρτζή και την εφημερίδα argolidas news που κάλυψαν το γεγονός της Έκθεσης Βιβλίου στο Ναύπλιο.

* Η Γεωργία Σ. Τζαμαλούκα είναι Ναυπλιώτισσα συγγραφέας και κοινωνική ψυχολόγος.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη