Έκθεση βιβλίου στο Ναύπλιο | Γιατί πάλι δεν έγινε τίποτα

 

*Γράφει η Κατερίνα Γραμματικού

Αν δεν βάζαμε χρονολογία στο γεγονός, τίποτα διαφορετικό δεν θα δήλωνε το παρόν (2023).

Γιατί δεν έγιναν δρώμενα και σε αυτή την έκθεση;

Το βιβλίο γιατί δεν σχετίστηκε με καμία κοινωνική πτυχή και φέτος;

Προσπεράστηκε από διεκπεραιωτές σκέψης και εκπροσώπους αλάνθαστου νου, παροπλίζοντάς την και ειρωνικά τοποθετώντας την (εδώ και χρόνια) έξω από το ιστορικό σχολείο του Λυκείου Ναυπλίου σήμερα.

Ακολουθώντας την πεπατημένη οδό της αμέτοχης και σχεδόν απαξιωτικής στάσης από πλευράς ΔΟΠΑΤ ( όσο και των ίδιων των Εκδοτών), η έκθεση αποτέλεσε το ευχάριστο πέρασμα του κόσμου προς τα café και τις ταβέρνες.

Η ΕΣΛΑ (Ένωση συγγραφέων Λογοτεχνών Αργολίδας) φάνηκε επίσης υποτονική, χωρίς ανακλαστικά και αντικραδασμικά. Οι ωτασπίδες δεν κάλυψαν τους θορύβους από κανέναν Πλούταρχο και η διάσπαση στη συλλογική μας σκέψη συνεχίστηκε μέσα στην ασφυξία και τον θόρυβο στη ζεστή μας όμορφη πόλη.

Τα κεριά και τα λιβάνια ανάμεσα στα περίπτερα δεν ξόρκισαν το κακό εκείνο, που βλέπει την ανάγνωση του βιβλίου συνήθεια ντεμοντέ. Η αναζήτηση νοήματος και διεξόδου της φαντασίας, μέσω της ανάγνωσης χάρτινων σελίδων, ακούγεται εν πολλοίς βαρετή, έως ξεπερασμένη, την στιγμή που υπάρχουν πιο διασκεδαστικά μέσα να χρησιμοποιείς.

Τι μπορούσε να πλαισιωθεί αλήθεια σε αυτήν την έκθεση:

Περισσότεροι μουσικοί και μουσική στον χώρο που πραγματοποιείται η έκθεση.

Αυτοσχεδιασμοί από ιστορίες βιβλίων (δόξα το Θεό έχουμε αρκετούς ηθοποιούς σε αυτήν την πόλη).

Δράσεις από το τμήμα θεατρικών σπουδών. Δεν εμφανίστηκε κανείς, ούτε από το Πανεπιστήμιο, μήτε από σχολείο, να τιμήσει έστω έναν Έλληνα λογοτέχνη. Αχ, Καλοκαιράκι!

Βραδιές ανάγνωσης. Είναι περιττές θα μου πείτε, όταν έχει 50 βαθμούς Κελσίου.

Γνωριμία συγγραφέων από παιδιά.

Αναφορές και video από ταινίες που βασίζονται σε βιβλία.

Η αλλαγή της κασέτας με τα τραγούδια που ακούμε δεκαετίες πια, χωρίς καν να αποτελεί την ηχητική ατμόσφαιρα της έκθεσης μαζί με τα αρώματα χώρου.

 Αλλά πώς να αγγίξεις τον κόσμο του βιβλίου όταν έχεις μαγευτεί από την πολυχρωμία της εικόνας.  

 Το βιβλίο έγινε «ακριβό» επειδή συγκρίνεται με την αγοραστική αξία άλλων πραγμάτων. Την ίδια εποχή που πληθαίνει η πληροφορία και η φτήνια, ο λυρισμός στη ζωής μας βυθίζεται «στην καρδιά του σκότους».


*Η Κατερίνα Γραμματικού είναι συγγραφέας από το  Ναύπλιο και μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Αργολίδας.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη