Βαδίζοντας στα χνάρια στης ιστορίας... περπατώντας στον δρόμο των προτομών...στην συνέχεια συναντάμε τον Λοχαγό Γεώργιο Τσιλκανίδη

Περπατώντας στον δρόμο των προτομών στο Ναύπλιο, μετά τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπούτο, προχωρώντας παρακάτω, στον ίδιο πεζόδρομο, συναντάμε την προτομή του Λοχαγού Γεώργιου Τσιλκανίδη.

Ποιος ήταν όμως ο Λοχαγός Γεώργιος Τσιλκανίδης;

Ο Τσιλκανίδης Γεώργιος ήταν Έλληνας στρατιωτικός με καταγωγή από το Ναύπλιο, ο οποίος έπεσε ηρωικά σητν μάχη του Πόγραδετς στις 09/12/1940, πάντοτε πιστός στο καθήκον του ως προς την πατρίδα του.




Η γενέτειρα του, το Ναύπλιο, τίμησε τη μνήμη του στήνοντας την προτομή του αρχικά σε πλατεία της πόλης, η οποία μεταφέρθηκε αργότερα όμως στον πεζόδρομο της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, πάνω ακριβώς στο πάρκο του ΟΣΕ. 

Η προτομή του, αποτελείται από μία ορειχάλκινη κατασκευή, που είναι ένα έργο του αποθανόντος, γλύπτη Γιώργου Παπαδόγγονα. 

Ο Λοχαγός Τσιλκανίδης αποδίδεται σε μέση ηλικία με μουστάκι και φορώντας την στρατιωτική του στολή. 

Η δαπάνη των χρημάτων για την κατασκευή τις τιμητικής προτομής σητν μνήμη του Λοχαγού Γεώργιου Τσιλκανίδη, έχει αποδοθεί από την Ευαγγελία Χριστοπούλου το γένος Τσιλκανίδου, όπως αναφέρεται και σητν σχετική επιγραφή στο πλαϊνό του βάθρου στο οποίο έχει τοποθετηθεί η προτομή και αναφέρει καθαρά τα παρακάτω λόγια.

«ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΣΙΛΚΑΝΙΔΟΥ»

Η επιγραφή που αφορά την δαπάνη για την κατασκευή
της προτομής του Λοχαγού Γεώργιου Τσιλκανίδη







Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη