Φωτογραφία από τον Manfred Loell στο Pixabay |
Η
«Σε εντελώς λάθος κατεύθυνση κινούνται και οι ακολουθούμενες πολιτικές και πρακτικές όσον αφορά τη δασοπυρόσβεση τόσο στο τομέα της πρόληψης όσο και της κατάσβεσης πυρκαγιών και μεγαπυρκαγιών δασικών περιοχών.
Με τη χώρα να έχει χάσει στις πυρκαγιές τη μεγαλύτερη έκταση σε δάση από όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα μιας νέας στρατηγικής για τη ζωή, τα δάση, τη δασοπυρόσβεση.
Το μέγεθος της καταστροφής τόσο από την πλευρά των απωλειών ανθρώπων, αλλά κυρίως των απωλειών χιλιάδων ζώων της ήμερης και άγριας ζωής, αλλά και περιουσιών, όσο και από την πλευρά των απωλειών των φυσικών πόρων που στηρίζουν την αγροτική οικονομία και την βιοποικιλότητα, δεν επιτρέπει πειραματισμούς, δεν επιτρέπει κυβερνητική αδιαλλαξία και κομπορρημοσύνη, δεν επιτρέπει άλλο το αφήγημα περί επιτελικού κράτους, γιατί η χώρα και ο, τι περιλαμβάνεται μέσα σ αυτή δεν αντέχει άλλες, κυριολεκτικά, βιβλικές, καταστροφές.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 94/30.8.2023 απόφαση της Συνέλευσής του, εκτιμούμε ομόφωνα ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ειδικά από το 2007 και μετά (π.χ. Ηλεία, Μάτι Αττικής, Βόρεια Εύβοια, Ρόδος, Πάρνηθα), είναι προφανές, πλέον, ότι απαιτούνται ΑΜΕΣΕΣ και γενναίες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και αλλαγή των μεθόδων δασοπυρόσβεσης.
Το γεγονός και μόνο ότι από το 1998 (μεταφορά της ευθύνης δασοπυρόσβεσης από τη Δασική στην Πυροσβεστική Υπηρεσία) οι καμένες εκτάσεις πολλαπλασιάστηκαν, υποδεικνύει ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να επενδύσει ουσιαστικά σε μέτρα διατήρησης και διαφύλαξης των δασών και της βιοποικιλότητας εντός και εκτός προστατευόμενων περιοχών.
Συμφωνώντας με τις απόψεις πολλών ειδικών, που έχουν καταγραφεί ειδικά από τις δασικές μεγαπυρκαγιές του 2021 και μετά, είναι ξεκάθαρο ότι ανεξάρτητα των διαφόρων αιτιών πρόκλησης των δασικών πυρκαγιών, η Πολιτεία οφείλει να δράσει προληπτικά, δίνοντας περισσότερη έμφαση σε μέτρα πρόληψης παρά στην καταστολή.
Δεν νοείται – από κάθε άποψη – η μη εμπλοκή στο έργο της δασοπυρόσβεσης του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, της Δασικής Υπηρεσίας.
Η εμπειρία τόσων ετών και οι διεθνείς «καλές πρακτικές» επιβάλουν την άμεση σύσταση ενιαίου φορέα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών με την ανάληψη κυρίαρχου ρόλου από τη Δασική Υπηρεσία, καθώς η διαχείριση – πρόληψη – καταστολή – αποκατάσταση των δασικών πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους είναι μία ενιαία και ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης του φαινομένου.
Η χώρα μας χρειάζεται συνολικές αποφάσεις πολιτικής, για την ουσιαστική αναβίωση και ανάπτυξη της υπαίθρου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο (βλέπε νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, Στρατηγικές για τα δάση και τη βιοποικιλότητα για το 2030 κ.ά.) ο πρωτογενής τομέας, ειδικά η γεωργία, η εκτατική κτηνοτροφία, η δασοπονία και η αλιεία, αντιμετωπίζονται, απολύτως ορθά, ως κύρια διαχειριστικά μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα οφείλει, έστω και με καθυστέρηση, να συνδυάσει τους παραγωγικούς αυτούς τομείς με την προστασία και διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστική επένδυση, ώστε τα όμορφα φυσικά και ανθρωπογενή τοπία, τα μνημεία και τα υγιή της οικοσυστήματα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την καλή ποιότητα ζωής και τους υπόλοιπους τομείς της εθνικής οικονομίας."
Κύριε Πρωθυπουργέ
Με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες των τελευταίων ετών και με κορυφαίες αυτές που ζήσαμε πριν λίγες ημέρες, η χώρα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται από πολλές πλευρές.
Νατάσα Μπομπολάκη,
Επικεφαλής της Ομοσπονδίας,
Νομικός»
Δημοσίευση σχολίου