Το Βολτ για την αλλαγή σύνθεσης της ΑΔΑΕ

Με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου και με πρωτόγνωρη ταχύτητα επί της διαδικασίας, αποφασίστηκε η αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Η αλλαγή αυτή έγινε μία μόλις ημέρα πριν από την συνεδρίαση στην οποία αναμενόταν να αποφασιστεί η επιβολή προστίμου κατά της ΕΥΠ για τη μη συνεργασία της στην υπόθεση των υποκλοπών και για την οποία υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη από την εισαγγελία Πρωτοδικών από τον Απρίλιο του 2022. Για να καταστεί η αλλαγή στη σύνθεση της ΑΔΑΕ δυνατή, λίγες μέρες πριν είχε αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής ώστε να αυξηθεί κατά ένα μέλος η αρμόδια επιτροπή αλλά και η τελική καταμέτρηση των ψήφων, η οποία ήταν λίγο χαμηλότερη του ορίου ⅗, στρογγυλοποιήθηκε προς τα κάτω. Από εκείνη τη στιγμή το πρόστιμο προς την ΕΥΠ δεν έχει εκδοθεί.

Η ευρωβουλευτής, μέλος του  Volt Europa και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sophie in t’Veld προέβει σε επιστολή της προς τον αρμόδιο επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders αναφέροντας ότι “οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές όσον αφορά την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ” και ζητάει από την Κομισιόν να “‘έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και να εξασφαλίσει ότι η έρευνα για την κατάχρηση κακόβουλων  λογισμικών θα συνεχιστεί με πλήρη ανεξαρτησία και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις”. 


Για το Βολτ η ανεξαρτησία των θεσμών θεωρείται βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας. Η απροκάλυπτη καταπάτησή και η μη διαφανής διαδικασία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα συνεργάστηκε με κόμμα της ακροδεξιάς, την Ελληνική Λύση, είναι πολύ ανησυχητική και αποκαλύπτει το πως αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το Βολτ επιδιωκει οι θεσμικές διαδικασίες των ανεξάρτητων αρχών να διέπονται πλήρως από διαφάνεια, σαφή πλαίσιο σύνθεσης και λειτουργίας με ενισχυμένη την ανεξάρτητη φύση του οργάνου και να μην επιτρέπεται οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση. 


Η προσοχή παραμένει στο Βολτ για όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών, ειδικά στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας ενημερώνοντας και συνεργαζόμενο με τους Ευρωβουλευτές του Volt Europa για την διασφάλιση της διαφάνειας και της Δημοκρατίας. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη