Το Βολτ Ελλάδας για τον πόλεμο στη Γάζα


Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντεπίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς και τα θύματα μεταξύ των αμάχων αυξάνονται, το Βολτ ανά την Ευρώπη καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να λάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή. Ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που σκότωσε πάνω από 1400 Ισραηλινούς, ο Ισραηλινός στρατός έχει προβεί σε αντεπίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, αποκλείοντας την ήδη υπό αποκλεισμό περιοχή από ανθρωπιστική βοήθεια, ηλεκτρισμό και ίντερνετ με δυσανάλογο αντίκτυπο.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις από τις 7 Οκτώβρη έχουν προκαλέσει το θάνατο άνω των 5000 Παλαιστινίων (σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το υπουργείο Υγείας της Γάζας), καθώς και κάποιων ξένων μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημοσιογράφων. Το 62% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι τραυματίες ξεπερνούν τις 15000 ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους έχουν εκτοπιστεί. Οι βομβαρδισμοί στρατοπέδων προσφύγων, ακόμη κι αν στοχεύουν στελέχη της Χαμάς, και οι βόμβες λευκού φωσφόρου είναι καταδικαστέα από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στη διαιώνιση του κύκλου βίας και ενισχύουν τα αισθήματα εχθρότητας μεταξύ Ισραήλ και αραβικού κόσμου. Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει παγιδευτεί στην πόλωση ανάμεσα σε ρητορικές κατά της ισραηλινής κατοχής που τείνουν προς τον αντισημιτισμό και ρητορικές κατά της τρομοκρατίας της Χαμάς που τείνουν προς την ισλαμοφοβία.


Το αναντίρρητο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και μια πιθανή νίκη του κατά της Χαμάς δεν πρέπει να γίνουν συνώνυμες με την ισοπέδωση της Γάζας.


Η διεθνής κοινότητα και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ευθύνη να καταδικάσουν τα εγκλήματα πολέμου από όπου και αν προέρχεται και να αναλάβουν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και πρακτικές.


Η έκκληση του ΟΗΕ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αν και το Ισραήλ την απέρριψε, θα μπορούσε να δώσει χρονικό περιθώριο διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και την επίτευξη κάποιας συμφωνίας. Απώτερος σκοπός μιας συμφωνίας δεν μπορεί παρά να είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη αυτόνομη παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα αποκηρύξει τη Χαμάς.


Μέσα στην καθημερινή φρίκη του πολέμου αυτά τα σενάρια δεν πρέπει να φαίνονται ουτοπικά. Μπορούμε και πρέπει να ενισχύσουμε τις φωνές που θέλουν την ειρήνη και τη συνύπαρξη των λαών και που καταδικάζουν εξίσου τον αντισημιτισμό, την τρομοκρατία, τις απαγωγές, την κατοχή, τον εποικισμό, τους βομβαρδισμούς, την αδιέξοδη και ατέρμονη βία.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη