Ερώτηση ΦΡΑΓΚΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ) προς Ε. Επιτροπή με Θέμα: "Προάσπιση της ποιότητας και ενίσχυση της ζήτησης της φέτας"

 


Πλήθος Ελλήνων κτηνοτρόφων καταγγέλλει πως η εφαρμογή «Άρτεμις ΙΙ» δε λειτουργεί καθώς πολλές γαλακτοκομικές εταιρείες δε δηλώνουν σωστά τα ισοζύγια γάλακτος.


Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς.


Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν την ύπαρξη γαλακτοβιομηχανιών που δε χρησιμοποιούν 100% ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα (με τουλάχιστον 70% πρόβειο) για την παραγωγή φέτας, όπως είναι τα ενδεδειγμένα πρότυπα, αλλά σε μεγάλο ποσοστό αγελαδινό (το οποίο πολλές φορές είναι και εισαγόμενο).


Δυστυχώς, καταγγέλλεται ότι σχεδόν όλο το ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα εξάγεται κι έτσι δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για τις ανάγκες της παραγωγής φέτας. Επομένως, υπάρχει ουσιαστικά «νοθευμένη» φέτα στο εμπόριο, που δεν τηρεί τα κριτήρια που ορίζει η νομοθεσία και κατά συνέπεια έχουμε:


● παραπλάνηση των καταναλωτών και υποβάθμιση του κορυφαίου ελληνικού Π.Ο.Π

● Οικονομική ζημία στους Έλληνες κτηνοτρόφους και παραγωγούς γάλακτος και παράγωγων προϊόντων.


Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν να γίνονται σωστά οι έλεγχοι των αρμοδίων κρατικών αρχών και μηχανισμών.


Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Διατίθενται μέσα ελέγχου για τη λειτουργικότητα των αρμόδιων κρατικών αρχών που οφείλουν να εκτελούν ελέγχους για την ποιότητα στην ελληνική τυροκομία;

2) Σκοπεύοντας στη μείωση της εξαγωγής των ελληνικών πρώτων υλών και στη βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος, διατίθενται αναξιοποίητα εργαλεία που θα συμβάλλουν καταλυτικά στην καθετοποίηση της παραγωγής και στην πρόοδο των συνεργειών «από το αγρόκτημα στο πιάτο» στην ελληνική τυροκομία;

3) Υπάρχουν μη-αξιοποιούμενα εργαλεία για την προώθηση της φέτας σε εστιατόρια διεθνώς;

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη