Το ΚΚΕ Αργολίδας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

 



Την Παρασκευή 8 Μάρτη, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Βουλήοι φοιτητές όλης της χώρας κλιμακώνουν την αγωνιστική δράση τους, που ξετυλίγεται εδώ και 8 βδομάδες, ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση των πτυχίων τους και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ.

 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική τομή στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής των κατευθύνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας. Νέα δημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην προώθηση και υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ, συμφωνούν στην ανάγκη της ενιαίας και χωρίς παρεκκλίσεις προώθησης των στόχων του κεφαλαίου στις χώρες μέλη και για αυτό το λόγο είναι και υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων.

 

Η χρονική συγκυρία που φέρνει η κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι τυχαία αφού υπάρχει συμφωνία μεταξύ των αστικών κομμάτων παρά τις οποίες μικροδιαφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει υπέρ των μη κρατικών ιδρυμάτων σε συνέργεια με γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν θα μπει εμπόδιο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το παρουσιάζει ως έναν αναγκαίο αστικό εκσυγχρονισμό που έχει συμβεί σε όλο τον κόσμο και η αντίσταση σε αυτή την αλλαγή ως οπισθοδρόμηση.

Υπάρχει όμως αντίπαλος αυτής της πολιτικής, η πλειοψηφία των φοιτητών, της νέας γενιάς, αλλά και η πλειοψηφία των εργαζομένων  που τάσσεται ενάντια στο νομοσχέδιο.

 

Οι συνολικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το εθνικό απολυτήριο κτλ προωθούν ακόμα περισσότερο τους όρους για ακόμα πιο άδικο ταξικό και διαφοροποιημένο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Προωθούν ακόμα περισσότερο την πλήρη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Το νέο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχεδιάζουν, περιέχει τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης στον οποίο θα συνυπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η πείρα όμως έχει δείξει, ότι παντού και πάντα η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών, λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου που υποβαθμίζεται τραγικά. Τα αποτελέσματα της συνύπαρξης τα ζούμε στα υποβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, στα δημόσια σχολεία, που παρά την ύπαρξη ιδιωτικών διαρκώς υποβαθμίζονται.

 

Καταργείται στην πράξη ο ενιαίος τρόπος εισαγωγής τα πανεπιστήμια με αυτό τον τρόπο ενισχύονται περισσότερο η ανισοτιμίες και οι αδικίες που βιώνει το παιδί της λαϊκής οικογένειας. Για τους πολλούς ενισχύονται οι πολλαπλές εξετάσεις και κόφτες για μία θέση στο πανεπιστήμιο, ενώ για όσους έχουν φουσκωμένες τσέπες οι πόρτες των πανεπιστημιακών σπουδών θα ανοίγουν με μία αίτηση.

Η κυβέρνηση δεν κόπτεται για περισσότερες «επιλογές» στους υποψηφίους, κάτι που εξαρτάται φυσικά από το πορτοφόλι, αλλά στοχεύει στο να βαθύνει την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, και να την νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις των φοιτητών ως κάτι δήθεν σύγχρονο, παράλληλα με το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας σε επενδυτές. Έτσι, τα πανεπιστήμια απομακρύνονται από την ανάγκη που έχουν οι φοιτητές για σύγχρονες δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία και ανοίγει μια αγορά που θα εμπορεύεται πτυχία αμφιβόλου αξίας, θα εμπορεύεται δηλαδή τα όνειρα χιλιάδων φοιτητών, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα το κράτος από τις ευθύνες του στην όποια δωρεάν παιδεία έχει απομείνει.

Χτυπιέται ακόμα περισσότερο η αξία των πτυχίων το δημοσίων πανεπιστημίων. Η συνύπαρξη των πτυχίων δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, προγραμμάτων σπουδών πολλών ταχυτήτων και επιπέδων δημιουργεί ένα τεράστιο παζάρι, που μετατρέπει το πτυχίο σε ένα χαρτί ανάμεσα στα πολλά. Με αυτόν τον τρόπο θα ενταθεί ακόμα περισσότερο η απόσπαση του πτυχίο από το επάγγελμα, επεκτείνεται η αγορά πιστοποιητικών, σεμιναρίων, μεταπτυχιακών και συνολικά προσόντων για μία θέση στον ήλιο της εργασιακής περιπλάνησης και των πετσεκωμένων δικαιωμάτων, αφού οι εργοδότες θα αξιοποιούν την κατάσταση για να συμπιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

 

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει τις φωνές που έχουν ξεσηκωθεί, αγνοεί αυτούς που αφορά πραγματικά το έκτρωμα, ενώ πέφτουν «βροχή» τα ψηφίσματα και οι συλλογές υπογραφών, ακόμα και από σωματεία εργαζομένων σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού στηρίζουν τα αιτήματα απέναντι στο νομοσχέδιο γιατί αυτοί υφίστανται όσα θέλει η κυβέρνηση να φέρει. Έχει στριμωχτεί καθώς το 70% των φοιτητών διαφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και εδώ και δύο μήνες πραγματοποιεί μεγάλες, επίμονες κινητοποιήσεις, έχοντας στο πλευρό τους ολόκληρη την κοινωνία.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών που παλεύουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα πανεπιστήμιο που θα συνδέεται με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, θα παρέχει γνώση στους φοιτητές, με δωρεάν φοιτητική μέριμνα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Ένα πανεπιστήμιο που θα εγγυάται ίσα δικαιώματα για όλους και όχι για λίγους.

 

Τ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ του ΚΚΕ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη