Το Βολτ για τον Συνεχιζόμενο Πόλεμο στη Γάζα


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και την συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ράφα/Ραφία, το Βολτ Ελλάδας εκφράζει την υποστήριξή του στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάπαυση του πυρός και ανακεφαλαιώνει τις θέσεις του.

 

Το Βολτ από την αρχή του πολέμου καταδίκασε απερίφραστα τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, τις εκτελέσεις, τους βιασμούς και την απαγωγή ομήρων. Στη συνέχεια καταδίκασε και τον τρόπο διεξαγωγής της ισραηλινής αντεπίθεσης που έχει οδηγήσει σε μέγιστη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα με χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους που υποσιτίζονται και ισοπέδωση σπιτιών και υποδομών.

Κόντρα στο πολωμένο κλίμα των ημερών αντιστεκόμαστε στις απλουστεύσεις που αποκαλούν κάθε κριτική προς το Ισραήλ αντισημιτισμό ή την καταδίκη της Χαμάς συνέργεια με την κατοχή.

 

Επικροτούμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει υπέρ του να γίνει η Παλαιστίνη επίσημα παρατηρήτρια χώρα στον ΟΗΕ. Η κίνηση αυτή εκ μέρους του ΟΗΕ δεν αποτελεί επ’ ουδενί επιβράβευση της Χαμάς. Αντίθετα, μπορεί να συντελέσει στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά το τέλος του πολέμου.

 

Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να διευρευνηθούν όλες οι κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και να αποδοθεί δικαιοσύνη από αρμόδια διεθνή δικαστήρια, ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να παραμείνει υπό τον έλεγχο της Χαμάς και ότι πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική κατάσταση, με αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, τερματισμό του αποκλεισμού και αποστολή μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης ώστε η Γάζα να τεθεί υπό δημοκρατική παλαιστινιακή διακυβέρνηση και να ανοικοδομηθεί με διεθνή οικονομική βοήθεια.

 

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις εντός του Ισραήλ που ζητούν να σταματήσει η επίθεση στη Ράφα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη