Επιστολή ευαισθητοποίησης από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Κρανιδίου «Η Γη αλλάζει»

 


Ήδη έχουμε διανύσει το πρώτο μισό του έτους 2024 με λίγους να σκέφτονται την κλιματική αλλαγή και ακόμα λιγότερους να ασχολούνται με την αντιμετώπισή της. Πλέον οι πιο πολλοί, από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και τα δικά τους προβλήματα, ασυναίσθητα αγνοούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των πράξεών τους. Τα αχρείαστα δρομολόγια με το αυτοκίνητο, το σκουπίδι που θα πεταχτεί στην άκρη του δρόμου, είναι κομμάτια μιας τεράστιας και περιβαλλοντικής μόλυνσης.

 

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι καινούργιο. Διογκώνεται και χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Η κλιματική αλλαγή της γης δεν είναι κάτι που δημιουργεί εξ ολοκλήρου ο άνθρωπος. Η γη τείνει να αλλάζει την θερμοκρασία μέσα στον χρόνο. Στοιχεία που κυριάρχησαν ανά τα χρόνια στον πλανήτη και αλλάζουν ομαλά  (έρημος, παγετώνας, ζέστη). Όμως με την παρεμβολή του ανθρώπου αυτή η διαδικασία αλλάζει. Η θερμοκρασία μεταβάλλεται απότομα και αντίθετα από τη φυσική ροή, με τις συνέπειες να βρίσκονται μπροστά μας.

 

Αλλά ποιές πραγματικά είναι; Αρχικά το λιώσιμο των πάγων είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο. Η στάθμη του νερού ανεβαίνει και βυθίζει παραθαλάσσιες πόλεις. Μικροοργανισμοί που τόσα χρόνια παραμένουν εγκλωβισμένοι σιγά σιγά απελευθερώνονται και οι θεωρίες των επιστημόνων για το μέλλον φαίνονται τρομακτικές. Ιοί που για εκατομμύρια χρόνια έμεναν κλεισμένοι μέσα στον πάγο συναντιούνται σε με οργανισμούς που δεν έχουν έρθει μέχρι τώρα  επαφή με κάτι παρόμοιο θα κάνουν τον covid να μοιάζει με κρυολόγημα. Έπειτα ρυπαίνοντας τον κόσμο γύρω μας καταστρέφουμε το μέλλον μας. Χτίζοντας έναν κόσμο από σκουπίδια δυσκολεύουμε τη δική των επόμενων γενιών.

 

“Μα είναι μόνο ένα σκουπίδι, σιγά τη διαφορά” είναι η σκέψη που έχουν πολλοί δεύτερα πριν πετάξουν το τσιγάρο τους κάτω. Αν όμως ο καθένας μας έπραττε ατομικά, με όποιον τρόπο μπορούσε, θα ζούσαμε σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο. Μικρά πράγματα όπως να πας στη δουλειά με το ποδήλατο ή να κρατήσεις το μπουκάλι σου μέχρι τον πλησιέστερο κάδο δεν είναι λεπτομέρειες. Μπορεί αυτά τα “ασήμαντα” για μας πράγματα να εμπνεύσουν κάποιον δίπλα μας χωρίς εμείς να το καταλάβουμε καν. Συνεπώς ακόμα και η πιο μικρή και “ασήμαντη” πράξη μπορεί να κάνει την διαφορά. Όπως είχε πει και ιδρυτής του προσκοπισμού Λόρδος Baden-Powell:

 

«Κάνε τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκες»


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη