Κουζίνα και Γαστρονομία ένα ταξίδι στο χθες με λίγο γεύση από το σήμερα...

Φωτογραφία από τον Pixabay στο Pexels


Τι περιλάμβανε η αρχαία γαστριμαργία και πως με τα συστατικά της «μάνας γης», τα αγνά υλικά, έφτιαχναν και συνεχίζομε εμείς πλέον να δημιουργούν εδέσματα πλούσια σε γευστικές εντάσεις; Πολλές περιοχές της Πελοποννήσου χαρακτηρίζονται ως προικισμένες και μοναδικής γαστριμαργίας, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου ισχύει. Θέλοντας να στοιχειοθετήσουμε τι έτρωγαν στην αρχαία Ελλάδα αγγίζουμε το σήμερα. Ακολουθώντας την «γαστριμαργική περιοδεία» θα σημειώσουμε ότι, η διατροφική πορεία από τα αρχαία μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια, περιλαμβάνει - εκτός από κάποιες άγνωστες σε μας τροφές που δεν διατηρήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου - συνταγές με αγαθά του εκάστοτε τόπου, είτε έρχονται φορτωμένα στις αποβάθρα του εμπορίου από άλλους πολιτισμούς…(Απόσπασμα από το βιβλίο της Κατερίνας Γραμματικού)

           

Ο προορισμός για την “Κατά Κουζίνα” βρίσκεται με τις αισθήσεις. Μαγειρείο που γράφει τη δική του ιστορία στην γαστρονομία της πόλης του Άργους με γευστικά ιδιαίτερο τρόπο. Συνδυάζει το μοντέρνο με την παράδοση και συνταγές από τον κόσμο.

Αρκούσαν δύο χρόνια για να καθιερωθεί ως ένα μαγαζί με, αυτό που λέμε «καλή κουζίνα» και για τον κόσμο η καλή φήμη είναι προϋπόθεση ή εγγύηση. Διανθισμένη με την παράδοση, ακολουθώντας την πλούσια ελληνική μαγειρική, όπως πέρασε στο σήμερα δια στόματος ή από χέρι σε χέρι μέσα από τα κιτάπια των γιαγιάδων, δέχτηκε επιρροές από διάφορες γευστικές συνταγές και τεχνικές ανά τον κόσμο. Η παράδοση άλλωστε είναι το χρυσό βιβλίο των συνταγών και κάθε μια συνταγή έχει και την προσωπική της ιστορία φανερώνοντας την αξιαγάπητη καθημερινή παρασκευή τροφής για την οικογενειακή εστία.

Παλιές συνταγές και επιρροές του κόσμου 

Με όχημα το «καλό σπιτικό φαγητό» το μαγειρείο της ΚΑΤΑ-ΚΟΥΖΙΝΑΣ φέρνει στο πιάτο μας την καθημερινή κουζίνα της μαμάς μέσα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά πιάτα!



Η Κατακουζίνα ξεκίνησε από ένα όνειρο του chef  Κωνσταντίνου Καραντζά, να θέλει να φτιάξει κάτι διαφορετικό στην πόλη του το Άργος. Έχοντας ο ίδιος γνώσεις και την εμπειρία του εξωτερικού και της ξένης μαγειρικής φιλοσοφίας, θέλησε να ενώσει το τοπικό με το διεθνές, το παλιό με το μοντέρνο, φέρνοντας, ως δια μαγείας, τον κόσμο στο πιάτο μας! Η έκπληξη στην συμβολική κατσαρόλα του μαγειρείου ταξιδεύει με τον γαστρονομικό χάρτη των γεύσεων ανά τον κόσμο.

Το μαγειρικό επιτελείο της Κατά Κουζίνας παντρεύει ελληνικά και ξένα στοιχεία χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Δεν μπορείς άλλωστε να ανατρέψεις το γευστικό κριτήριο του Έλληνα όταν αυτός ξέρει πως θέλει τον μουσακά, το φρικασέ ή το λαδερό, όπως μας είπε η  Δήμητρα Μπαριάμη, υπεύθυνη του καταστήματος. Δέχεται όμως ευχάριστα τις κουζίνες άλλων λαών, αλλάζοντας το καθιερωμένο διαιτολόγιό του με κάτι διαφορετικό και γευστικό ταυτόχρονα, όταν αυτά είναι προσαρμοσμένα στις αισθήσεις του.

Καμία συνταγή άλλωστε δεν μπορεί να είναι ολόιδια αν την φτιάξουν διαφορετικά άτομα

Ο χάρτης των γεύσεων υπακούει στο κριτήριο του καλού φαγητού το οποίο βασίζεται, που αλλού, παρά σε μια καλή συνταγή. Το «σπιτικό» είναι ίσως όρος που δεν διαπραγματεύεσαι εύκολα, αποτελεί ωστόσο μέτρο σύγκρισης, αφού οι μεσόγειοι και δη οι Έλληνες, είναι μάλλον απαιτητικοί με την τέχνη της μαγειρικής και δεν κάνουν εύκολα συμβιβασμούς στην γευστική ικανοποίηση.

  

Ο κατάλογος της Κατά Κουζίνας δημοσιεύεται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο instagram.com/_katakouzina/

 

Οι παραγγελίες ξεκινούν από νωρίς το πρωί δίνοντας τη δυνατότητα στον πελάτη να εξυπηρετηθεί όπως αυτός μπορεί.

Η ποικιλία σου δίνει το πλεονέκτημα της εναλλαγής των γεύσεων, της έκπληξης , και του εμπλουτισμού του διαιτολογίου σου με εναλλακτικές γεύσεις και διαιτητικά οφέλη.

Η γαστρονομική αρχή απαιτεί το φαγητό να είναι γευστικό

Η τέλεια ισορροπία στη Μεσογειακή κουζίνα, ο ήλιος και η θάλασσα, τα πλούσια εδάφη, δίνουν τα απαραίτητα υλικά για να δημιουργηθεί ένα τέλειο πιάτο. Προϋπόθεση αποτελεί επιπλέον η τέχνη ή τεχνική ώστε να φτάσουμε στις αισθήσεις και σ’ ένα στοιχείο που κρύβεται σαν μυστικό στην γεύση και την επίγευση, ο τρόπος να αρέσει.

Λαδερά, το απαραίτητο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, σαλάτες με λαχανικά τοπικών παραγωγών, ψωμί αργείτικο, ψαρικά, νηστίσιμα, διαίτης, όσπρια, μουσακάς και παστίτσιο, είναι μερικά μόλις από τα πιο «κλασικά». Προχωράμε στη μοντέρνα κουζίνα του σήμερα για να φτάνουμε στην Έθνικ κουζίνα με συνταγές από Γαλλία και Τυνησία αλλά και Λιβανέζικες, Ιταλικές, μεξικάνικες, Ασιατικές, Ουγγαρέζικες, Ινδικές όπως αυτές λαμβάνουν χώρα και κοινωνούν με το αργείτικο κρασί του Δούρου σε αθέατες γευσιγνωσίες.


Η ΚΑΤΑΚΟΥΖΙΝΑ αγκυροβόλησε επί της Τσώκρη καλώντας τον επισκέπτη να επιβιβαστεί σε ένα καράβι γεύσεων. Θα διακρίνεις επαγγελματισμό από την καθαριότητα και την επιμέλεια στον χώρο και κυρίως στο χαμόγελο, χαρακτηριστικό ως η πρώτη εντύπωση όταν ανοίγεις την πόρτα. Η επικοινωνία συνάδει εξάλλου με το “τι να διαλέξω κάθε φορά”, στοιχεία και τα δυο τα οποία αντιλαμβάνεσαι μέσα σ’ ένα κόσμο από ευωδιαστές νότες να εξάπτουν τις αισθήσεις. Η ποιότητα και η τάξη είναι αρχή σε αυτό το μαγειρείο που καταξιώνεται δίχως αυτοκρατορικά στέμματα.

 

Στην Πρώτη Γραμμή Η Δήμητρα Μπαριάμη. Βρίσκεται Χρόνια Στην Εξυπηρέτηση Και Την Επαφή Με Τον Πελάτη. Εξηγεί Με Κάθε Λεπτομέρεια Και Δίνει Σχολαστικές Περιγραφές Για Τα Πιάτα Της Κουζίνας.


Το κατάστημα λειτουργεί εκτός Κυριακής και αργίας, από τις 12-4μμ και δέχεται τηλεφωνικές παραγγελίες από τις 9πμ.

ΚΑΤΑ ΚΟΥΖΙΝΑ – Τσώκρη 58, στο Άργος

Δευτέρα-Σάββατο (εκτός αργιών) 09:00-16:30
Delivery -Take away 12:00-16:00.

 2751306856

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Σωτηρία Καραμπουσανού.

 

 


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη