Ερώτηση 23 Βουλευτών/τριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία Ν. Παππά: «Προκλητική, αδικαιολόγητη και ζημιογόνα για τα νοικοκυριά η απένταξη 500 ευάλωτων δικαιούχων από το “Εξοικονομώ Αυτονομώ”»

 


Πάνω από 500 ωφελούμενοι φαίνεται πως βρέθηκαν, αδικαιολόγητα και χωρίς καμία προειδοποίηση, εκτός του προγράμματος “Εξοικονομώ Αυτονομώ”, ενώ είχαν ξεκινήσει ή σε κάποιες περιπτώσεις και ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες», τονίζουν 23 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ερώτησή τους, επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Όπως τονίζουν, «το πρόβλημα, σύμφωνα με καταγγελίες, προέκυψε μετά από διαρκείς καθυστερήσεις, ακατάλληλες υποδείξεις και εσφαλμένες απαιτήσεις για κατάθεση εγγράφων από την πλευρά των αξιολογητών καθώς και άλλα τυπικά θέματα.

 

Στο κείμενο της ερώτησης, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, τομεάρχη Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνεται ότι οι πολίτες υφίστανται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης  χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία, ενώ το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» θα μπορούσε να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας τους. 

 

Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες, αφού σημειώνουν ότι «η Πολιτεία οφείλει να λειτουργεί υποστηρικτικά χωρίς την αυτοματοποιημένη δαμόκλειο σπάθη της απένταξης», ρωτούν τους κυρίους Χατζηδάκη και Σκυλακάκη ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν προκειμένου να θεραπεύσουν τις δυσλειτουργίες, να διακόψουν τη συστηματική απένταξη των ωφελούμενων και να υποστηρίξουν όλους όσοι ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν πλήρως τη δράση χωρίς ταλαιπωρία και οικονομικό και ψυχικό κόστος.

Εδώ και τρία χρόνια περίπου το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευτεί. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν δίνει ουσιαστική λύση, επιλέγοντας κυρίως να επιδοτήσει τη διατήρηση των υψηλών τιμών και των υπερκερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων, αλλά αφήνει και την κρίση να πέσει στις πλάτες νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου Πισσαρίδη.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται, πλέον, σε συνθήκες οικονομικής και ενεργειακής φτώχιας.  Μικρή, ίσως, σανίδα σωτηρίας θα μπορούσε να αποδειχθεί το ΕΣΠΑ και τα διαρθρωτικά ταμεία με την υλοποίηση δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης προκειμένου να εκσυγχρονιστεί μέρος του κτιριακού αποθέματος με πράσινες τεχνολογίες.

Ένα από τα προγράμματα είναι το «Εξοικονομώ Αυτονομώ», μέσω του οποίου ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας τους. Όμως, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται ότι και εδώ είναι αποφασισμένη να ορθώσει ανυπέρβλητα εμπόδια στους δικαιούχους της πολυπόθητης ενίσχυσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το τελευταίο διάστημα πάνω από 500 ωφελούμενοι βρέθηκαν αδικαιολόγητα και χωρίς καμία προειδοποίηση εκτός του προγράμματος (απένταξη), ενώ είχαν ξεκινήσει ή σε κάποιες περιπτώσεις και ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες. Όπως καταγγέλλουν μηχανικοί που ασχολούνται με το πρόγραμμα, το πρόβλημα προέκυψε μετά από διαρκείς καθυστερήσεις, ακατάλληλες υποδείξεις και εσφαλμένες απαιτήσεις για κατάθεση εγγράφων από την πλευρά των αξιολογητών καθώς και άλλα τυπικά θέματα.

Επειδή τα διαδικαστικά θέματα πρέπει να λύνονται άμεσα με οδηγίες του υπουργείου και του φορέα διαχείρισης, χωρίς να οδηγούμαστε σε απεντάξεις, όπως έχει γίνει εκατοντάδες φορές στο παρελθόν με δράσεις κρατικών ενισχύσεων.

Επειδή η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ενεργειακή αναβάθμιση των λαϊκών κατοικιών γίνεται από το υστέρημα των ευάλωτων συμπολιτών μας και η Πολιτεία οφείλει να λειτουργεί υποστηρικτικά χωρίς την αυτοματοποιημένη δαμόκλειο σπάθη της απένταξης.

Επειδή οι δυσλειτουργίες σε τέτοιο βαθμό στις δράσεις αυτές, στις οποίες εμπλέκεται και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, οδηγούν σε τριβές μεταξύ των ωφελούμενων, των συμβούλων μηχανικών και πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κρατικές ενισχύσεις και τους αποθαρρύνουν να «εμπλακούν» σε νέες στο μέλλον.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν προκειμένου να θεραπεύσουν τις δυσλειτουργίες, να διακόψουν τη συστηματική απένταξη των ωφελούμενων και να υποστηρίξουν όλους όσοι ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν πλήρως τη δράση χωρίς ταλαιπωρία και οικονομικό και ψυχικό κόστος;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Παππάς Νικόλαος

 

Αποστολάκης Ευάγγελος

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γαβρήλος Γιώργος

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Δούρου Ρένα

 

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

 

Ηλιόπουλος Όθων

 

Θρασκιά Ράνια

 

Καλαματιανός Διονύσης

 

Καραμέρος Γιώργος

 

Κόκκαλης Βασίλης

 

Κοντοτόλη Μαρίνα

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μαμουλάκης Χάρης

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπάρκας Κώστας

 

Νοτοπούλου Αικατερίνη

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

Παπαηλιού Γεώργιος

 

Σαρακιώτης Ιωάννης

 

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη