Ερώτηση ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για την 6ημερη εργασία και την ψηφιακή κάρτα

 

Φωτογραφία από το thesspress.gr


Η   κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου που χαρίζει ζεστό χρήμα βγαλμένο μέσα από τη βαριά λαϊκή φορολογία στα μεγάλα μονοπώλια του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης, φέρνει εγκύκλιο η οποία δίνει άλλο ένα χτύπημα στον εργάσιμο χρόνο, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα προχωρώντας στην πλήρη εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου Γεωργιάδη, νομιμοποιεί την 6ήμερη εργασία, προχωράει στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε επιπλέον κλάδους και επιχειρήσεις.

 

Η ψηφιακή κάρτα, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, αποτελεί εργαλείο επέκτασης του εργάσιμου χρόνου, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Με τη χρήση της ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό». Ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο το ωράριο, εντατικοποιεί την εργασία, επιβάλλοντας 6ήμερη εργασία ανάλογα με το φόρτο εργασίας. Πετάει το χρόνο προετοιμασίας για τη βιομηχανία «εκτός ωραρίου», δίνοντας επιπλέον απλήρωτο χρόνο στους εργοδότες. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή της «δίωρης ευέλικτης προσέλευσης», μπορεί η εργοδοσία να αποφύγει την καταγραφή υπερωριών χτυπώντας κατά το δοκούν τις ψηφιακές κάρτες, ακόμα και την ώρα τυχόν ελέγχου.

 

Ακολουθώντας τις πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το «επενδυτικό κλίμα» για τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση προχωράει σε γενίκευση και κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων που βασίζονται σε ευρωενωσιακής οδηγίες, όπως  η Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για «την οργάνωση του χρόνου εργασίας». Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση χαρίζει στους μεγάλους ομίλους και άλλα εργαλεία για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων μέσω νέων μορφών.

 

 

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- Στο γεγονός ότι με τις Οδηγίες της ΕΕ διαμορφώνεται το αντεργατικό πλαίσιο στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη στην Ελλάδα, που επιταχύνει το ξεχείλωμα και την ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων;

- Στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους κι επιχειρήσεις για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσω των οποίων μπορούν να κατοχυρωθούν ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη εργασιακά δικαιώματα;».

 

11/07/2024                                  

 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη