Φιλοζωική Ομοσπονδία «Νέμεσις» | Ελλάδα-Τουρκία, δρόμοι παράλληλοι

 

Συζητείται αυτές τις μέρες στη Τουρκική Βουλή νομοσχέδιο, που σε λίγο θα γίνει νόμος και προβλέπει χιλιάδες ευθανασίες σε άστεγα ζώα. 

Πιο κάτω παραθέτουμε τα κοινά σημεία του τουρκικού νομοσχεδίου με τον προη­γούμενο και τον τωρινό νόμο το δικό μας. 

Παρατηρούμε επίσης, διαβάζοντας τα επιχειρήματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εναντίον του νομοσχεδίου τους, ότι έχουν κοινή βάση με δικά μας επιχειρήματα, όσον αφορά τις αιτίες αποτυχίας των προηγούμενων νόμων, όπως θα εκθέσουμε πιο κάτω. 

Ο Ερντογάν κάνει λόγο για 4.000.000 άστεγους σκύλους με το πληθυσμό της Τουρ­κίας να ανέρχεται σε 90.000.000. 

Εμείς εδώ με πληθυσμό 10.000.000 έχουμε μόνο σε σκύλους περίπου 3.000.000. Και η Κυβέρνησή μας αντί της υποχρεωτικής στείρωσης των μη άστεγων ζώων για λίγα μόνο χρόνια, μιλάει για DNA και πράσινα άλογα. 

Ανησυχούμε για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην Ελλάδα αφού και ο τωρινός νόμος είναι μια αποτυχία, ως προς το ζητούμενο, που είναι κατ' αρχήν ο δραστικός περιορισμός των αστέγων σκύλων και γατών και σε βάθος χρόνου μια χώρα ελεύθε­ρη άστεγων ζώων. 

Εντωμεταξύ έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου στη Τουρκία για τη θα­νάτωση αδέσποτων σκύλων με τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων να κάνουν λόγο για σφαγή και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Εξάλλου και εμείς το 2021 απόσυρση ζητούσαμε του νομοσχεδίου, που έγινε τελικά νόμος, όπως θα γίνει και στη γείτονα χώρα. 

Ας δούμε τι κοινά σημεία παρατηρούμε στα δυο νομοθετήματα.

Πρώτο κοινό σημείο

Σύμφωνα με την ΙΣΧΥΟΥΣΑ ακόμη νομοθεσία στη Τουρκία, οι δήμοι πρέπει να στειρώνουν και να εμβολιάζουν όλους τους σκύλους του δρόμου και να τους αφή­νουν εκεί, όπου βρέθηκαν μετά τη θεραπεία και όχι να θανατώνουν τα ζώα. 

Και σε μας αυτό ίσχυε στην προηγούμενη νομοθεσία, στο νόμο 4039/12, που τον κατάργησε ο 4830/21, που δίνει το δικαίωμα στους δήμους (όχι Γιάννης, Γιαννάκης) για μόνιμο εγκλεισμό στα κολαστήρια κυνοκομεία. 

Δηλαδή και οι δύο χώρες εγκατέλειψαν το ηθικό για τα ζώα και επέβαλαν ή θα επι­βάλλουν άμεσα και στη Τουρκία, τον μόνιμο εγκλεισμό τους. 

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στην Εθνοσυνέλευση από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα υποχρεώνει στους δήμους να απομακρύνουν τους αδέσποτους σκύλους από τους δρόμους και να τους κρατούν σε κυνοκομεία μέχρι να υιοθετηθούν. 

Δεύτερο κοινό σημείο

Σε μας δεν υποχρεώνει τους Δήμους, τους δίνει όμως τη δυνατότητα να το κάνουν δηλαδή όχι Γιάννης, Γιαννάκης. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο προηγούμενος δικός μας νόμος ο 4039/21 προέβλεπε την υποχρεωτική επανένταξη. 

Στο τουρκικό νομοσχέδιο στα «επιθετικά» σκυλιά ή όσα έχουν μη θεραπεύσιμες ασθένειες θα γίνεται «ευθανασία», όπως και σε όσα δεν υιοθετούνται.

Τρίτο κοινό σημείο

Αν εξαιρέσουμε την ευθανασία σε όσα δεν υιοθετούνται, που προβλέπει το τουρκικό νομοσχέδιο που συζητείται τώρα, τα άλλα δύο, επιθετικά και μη ιάσιμες ασθένειες είναι κοινά σημεία των δύο νόμων. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και το φιλοκουρδικό κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) συντάσσονται με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων που υποστηρίζουν, ότι η μαζική στεί­ρωση θα ήταν μια πιο ανθρώπινη λύση για τον αυξανόμενο αριθμό σκύλων στους δρόμους. 

Τέταρτο κοινό επιχείρημα

Βουλευτές στις ομιλίες τους είπαν, ότι η αιτία για τους θανάτους παιδιών από εξα­γριωμένες αγέλες σκύλων είναι η κυβέρνηση, η οποία δεν είχε εφαρμόσει τον σχετι­κό νόμο στην πράξη. 

Το ίδιο καταγγέλλουμε και εμείς εδώ τις κυβερνήσεις, ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθε­σία από τους Δήμους , οι οποίοι κάνουν ότι θέλουν, ενώ η πλήρης έλλειψη ελεγκτι­κού κρατικού μηχανισμού τους επιτρέπει να δρουν ανεξέλεγκτα. 

Η Τουρκία πάει να εφαρμόσει το αποτυχημένο επί δεκαετίες στη χώρα μας δόγμα των κυνοκομείων. 

Με τα άστεγα εκτός κυνοκομείων να κάνουν "πάρτι" με την έννοια του υπερπληθυ­σμού, μια "τρύπα στο νερό" θα κάνει και ο Ερντογάν. Δε θα λύσει το ζήτημα, ενώ θα έχουν οδηγήσει σε θάνατο εκατομμύρια άστεγα ζώα, που δεν ευθύνονται για την αστεγία τους. 

Ελλάς και Τουρκία εφαρμόζουν και θα εφαρμόσουν το ίδιο αποτυχημένο μοντέλο. Δηλαδή Κυνοκομεία. 

Με αυτές τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις, ως προς τις ενδεδειγμένες λύσεις, ποτέ δε θα λύσουν το θέμα. 

Νομοτέλεια. 

Και δυστυχώς τα θύματα είναι πάντα τα ζώα. 

 

Νατάσα Μπομπολάκη Πρόεδρος της

Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις Περιβάλλον, Ζώα, αντί Κυνήγι Νομικός

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη