Σύλλογος κατοίκων παλαιάς πόλης Ναυπλίου | Τα Άλυτα προβλήματα του κυκλοφοριακό και της ηχορύπανσης

 


Ο  Σύλλογος των κατοίκων της παλαιάς πόλης Ναυπλίου, στο πλαίσιο του σκοπού λειτουργίας του, σύμφωνα πάντα με το εγκεκριμένο από Δικαστήριο Καταστατικό του, επιθυμεί με το παρόν, καταρχάς να ενημερώσει το κοινό και να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του στις αρμόδιες δημοτικές και δημόσιες Αρχές και φορείς, αναφορικά με δύο (2) πολύ σημαντικά και επί μακρόν άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν την παλιά πόλη, όπως είναι αυτό του κυκλοφοριακού και της ηχορύπανσης.

Ειδικότερα:

Η ανομία και η ασυδοσία βασιλεύουν στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου, γεγονός που πολύ εύκολα διαπιστώνει ένας επισκέπτης της παλιάς πόλης. Αυτοκίνητα Ελλήνων και αλλοδαπών, φορτηγά τροφοδοσίας και φορτηγά επαγγελματιών, καθώς και μηχανάκια παρκάρουν όπου θέλουν, δηλαδή σε πλατείες, σε πεζόδρομους, σε πεζοδρόμια, σε θέσεις αναπήρων, στις θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί καθημερινό φαινόμενο που πολύ καλά γνωρίζουν οι «αρμόδιοι», πλην όμως, είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω συνειδητής επιλογής, δεν κάνουν τίποτε για να μπει μία τάξη, με αποτέλεσμα στην παλιά πόλη όποιος θέλει, να παρκάρει όπου θέλει, για να κάνει την βόλτα του, να πιεί το καφέ του, να πάει για φαγητό ή ποτό, να μείνει στο ξενοδοχείο του ή στο Airbnb που έχει νοικιάσει.

Όλοι αυτοί περιφρονούν την σήμανση και τις πινακίδες, αδιαφορούν για το κυκλοφοριακό  χάος που προκαλούν, δεν σέβονται τους πεζούς (οι γονείς με καρότσια πρέπει να εισέλθουν στο δρόμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ιδίων και των παιδιών τους), δεν σέβονται τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα της παλιάς πόλης και επιδεικνύουν αλαζονική, παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Κι όλα αυτά με την σιωπηρή ανοχή των αρμοδίων που δεν λαμβάνουν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα με αποτέλεσμα η παλιά πόλη να είναι ένας χώρος μη φιλικός για τους πεζούς, τις οικογένειες, τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να τρέξουν και να παίξουν ελεύθερα πχ στις πλατείες.

Η προσφάτως ανακαινισμένη πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, την οποία επισκέπτονται εκατοντάδες για να δουν τον τόπο δολοφονίας του Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, αντί να αποτελεί ένα κόσμημα για την παλιά πόλη και ένα χώρο περιπάτου και αναψυχής για τους ντόπιους και τους επισκέπτες, είναι ένα parking αυτοκινήτων, φορτηγών και μηχανών (υπό το βλέμμα του Άγγελου Τερζάκη).

Στην φωτογραφία η πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα


Parking έχει γίνει και η υπό ανακατασκευή πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Στην φωτογραφία η πλατεία του Αγίου Νικολάου

Parking αποτελεί και ο χώρος γύρω από την Εκκλησία της Παναγίας, καθώς και αυτός, πίσω από το ιερό του εν λόγω Ναού, στο οποίο υπάρχει και μνημείο.
Στην φωτογραφία ο πεζόδρομος της Παναγίας


Στον δρόμο που οδηγεί  από τα «πέντε αδέλφια» στην πλατεία του Ψαρομαχαλά, αυτοκίνητα παρκάρουν παράνομα δεξιά και αριστερά καταλαμβάνοντας όχι μόνο τα πεζοδρόμια, αλλά και σημαντικό τμήμα του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να χωράει ένα (1) μόνο αυτοκίνητο σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης-κυκλοφορίας και να προκαλείται κυκλοφοριακό κομφούζιο. Ο εκνευρισμός, τα κορναρίσματα και οι διαπληκτισμοί μεταξύ οδηγών και πεζών είναι εντονότεροι τις απογευματινές και βραδινές ώρες, τις καθημερινές, καθώς και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Στην φωτογραφία ο δρόμος προς τον Ψαρομαχαλά

Στην φωτογραφία ο δρόμος προς τον Ψαρομαχαλά βράδυ

Στην οδό Σπηλιάδου (στο ύψος της πισίνας του Αμφιτρύωνα) παρκάρουν αυτοκίνητα ακριβώς πάνω στη  στροφή (δεξιά και αριστερά) με αποτέλεσμα, μετά βίας  να χωράει ένα (1) μόνο αμάξι, και να αποκλείεται η διέλευση από το σημείο πχ ενός οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση πυρκαγιάς πχ σε ένα σπίτι της παλιάς πόλης ή ενός ασθενοφόρου για την παραλαβή ενός τραυματία. Δεν χρειάζεται να καταστραφούν ιδιοκτησίες ή να θρηνήσουμε θύματα για να μπει επιτέλους ένα όριο, μία τάξη και να τηρηθεί η νομιμότητα. 


Στην φωτογραφία η οδός Σπηλιάδου

Στην οδό Αμαλίας, τα ίδια: αυτοκίνητα και φορτηγά παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια και στα παρακείμενα σοκάκια.

Στην φωτογραφία η οδός Αμαλίας

Στην φωτογραφία η οδός Αμαλίας βράδυ


Στην οδό Σταϊκοπούλου, τα ίδια: αυτοκίνητα, μηχανάκια και φορτηγά παρκάρουν όπου θέλουν, σε κοινόχρηστους χώρους.

Στην φωτογραφία η οδός Σταϊκοπούλου


Στην οδό Όθωνος τα ίδια και χειρότερα.
Στην φωτογραφία ο πεζόδρομος στην οδό Όθωνος

Στους επονομαζόμενους «θύλακες» της παλιάς πόλης (στην Σπηλιάδου, στα πέντε αδέλφια κ.α.) που έχουν τοποθετηθεί (μόνο στα Ελληνικά, όχι στα Αγγλικά) πινακίδες για θέσεις που προορίζονται μόνο για τους κατοίκους της παλιάς πόλης, δυστυχώς παρκάρει όποιος θέλει, όποτε θέλει.

Αν τολμήσει κάποιος να επισημάνει στον παρανομούντα ότι απαγορεύεται το παρκάρισμα σε πεζοδρόμια ή/και σε πλατείες ή/και σε σοκάκια ή/και σε θέσεις αναπήρων ή/και σε θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους, γίνεται αμέσως αποδέκτης υβριστικής και ειρωνικής συμπεριφοράς.

Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα παραπάνω θα δυσαρεστήσουν πολλούς και θα αμφισβητηθούν επίσης από πολλούς, αποδεικνύουμε του λόγου το αληθές, από τις επισυναπτόμενες στο παρόν φωτογραφίες, οι οποίες  αποτελούν ακλόνητα στοιχεία και αδιάψευστες αποδείξεις για το τεράστιο χάος, την παρανομία και την ασυδοσία.

Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι απών (όπως ειπώθηκε απαξιωτικά σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, οι κάτοικοι της παλιάς πόλης «είναι λίγοι»-Σημείωση: προφανώς εννοούν ότι οι κάτοικοι της παλιάς πόλης είναι «λίγοι ψήφοι», λες και η τήρηση της νομιμότητας είναι αριθμητικό μέγεθος, δηλαδή εξαρτάται από τον αριθμό των θιγομένων πολιτών ή είναι στυγνός υπολογισμός των ψήφων).

Η Αρχαιολογία Ναυπλίου που πρέπει να διαφυλάττει τον αρχιτεκτονικό, παραδοσιακό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της παλιάς πόλης είναι απούσα.

Η Τροχαία Ναυπλίου ομοίως (όποτε περνάει κανένα περιπολικό από την παλιά πόλη, δεν κόβει κλήσεις και δεν παίρνει πινακίδες).

Οι επαγγελματίες (ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες της εστίασης) επιθυμούν την χωρίς όρια τουριστική «ανάπτυξη» της παλιάς πόλης, εννοώντας την μετατροπή της παλιάς πόλης σε ένα τουριστικό μονοθεματικό λούνα πάρκ με αμιγώς εμπορικές χρήσεις.

Οι κάτοικοι της παλιάς πόλης αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικοί δημότες δεύτερης κατηγορίας που πρέπει να αποφασίσουν να φύγουν από το σπίτι τους, όπως έχει γίνει στη Μαγιόρκα, στη Βενετία, στη Βαρκελώνη και σε πολλές άλλες πόλεις που έχουν εξοστρακιστεί οι κάτοικοι.

Η ίδρυση του Συλλόγου των κατοίκων της παλιάς πόλης έχει ενοχλήσει πολλούς, γιατί δεν θέλουν την νομιμότητα.

Εξίσου σημαντικό και μεγάλο πρόβλημα είναι και το πρόβλημα της ηχορύπανσης. Ο Δήμος και το τοπικό δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς καμία διαβούλευση, χορηγεί άδειες μουσικής σε επιχειρήσεις και επεκτείνει το ωράριο μουσικής, ικανοποιώντας όλα τα αιτήματα των επαγγελματιών, αδιαφορώντας για τις δυσμενείς συνέπειες του θορύβου και της σημαντικής όχλησης για τους κατοίκους της παλιάς πόλης. Τα μπαρ στην παλιά πόλη παίζουν δυνατά μουσική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μηχανάκια με βγαλμένες εξατμίσεις κυκλοφορούν στην παλιά πόλη, ενεργοποιώντας (λόγω του θορύβου) τους συναγερμούς αυτοκινήτων και ιδιοκτησιών. Το ίδιο συμβαίνει με αυτοκίνητα (κυρίως νεαρών) που όχι μόνο μαρσάρουν κατά τη διέλευση τους από τις οδούς και τα στενά της παλιάς πόλης, αλλά επιπλέον έχουν ενσωματωμένα ηχεία μεγάλης ισχύος που παίζουν στη διαπασών τη μουσική, προκαλώντας μεγάλη ηχορύπανση, με αποτέλεσμα να τρίζουν τα παράθυρα των σπιτιών και φυσικά να ενεργοποιούνται (λόγω της δόνησης των ντεσιμπέλ) οι συναγερμοί αυτοκινήτων και ιδιοκτησιών.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι κάτοικοι της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου, ως θεματοφύλακες της αγαπημένης τους πόλης στην οποία μεγάλωσαν και ζουν, θα είναι πάντα απέναντι, μόνο σε όσους με ψευτοδιλήμματα και την ψευτοεπίκληση της «ανάπτυξης», των (επιχειρηματικών ή δημοτικών) εσόδων και του «τουρισμού»: α) επιδιώκουν την παρανομία ή την κατά το δοκούν εφαρμογή του νόμου, κατά σαφή παράβαση των ειδικών διατάξεων που ισχύουν για την παλαιά πόλη του Ναυπλίου (αρχαιολογικό νόμο, Προεδρικά Διατάγματα για τις χρήσεις γης κλπ) και β) κλείνουν τα μάτια στις παρανομίες, παραβαίνοντας το καθήκον τους και ενθαρρύνοντας την ασυδοσία.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Σύλλογος μας λειτουργεί μόνο θεσμικά, μέσω των οργάνων του, που το εκπροσωπούν και δεσμεύουν, γι’ αυτό και είναι η τελευταία φορά που μπαίνουμε στο κόπο να διαψεύσουμε νέες ανυπόστατες φήμες που δολίως κυκλοφορούν στο Ναύπλιο με σκοπό την σπίλωση του έργου, του σκοπού και της δραστηριότητας του Συλλόγου μας και των μελών του.

Διαβεβαιώνουμε ότι οι αντιδράσεις και δράσεις του Συλλόγου μας, ο οποίος δέχεται σχεδόν καθημερινά αιτήσεις εγγραφής από πολίτες που επιθυμούν είτε να γίνουν μέλη του Συλλόγου, είτε φίλοι του Συλλόγου, θα κλιμακωθούν στο εγγύς μέλλον και θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ενώπιον πάσης αρμόδιας Αρχής.

Ναύπλιο, 25-7-2024

Το ΔΣ του Συλλόγου κατοίκων της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη