Γιάννης Μαργέτας | Οι μάσκες έπεσαν…

 


Ο   Δήμαρχος Ερμιονίδας κ Γιάννης Γεωργόπουλος αντί να στηρίζει, να επαινεί και να έχει ως πρότυπο και για τους υπόλοιπους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, τις συνεδριάσεις για σοβαρά θέματα που τους απασχολούν να τις πραγματοποιούν όσο πιο κοντά γίνεται στους πολίτες, όπως συνέβη με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Διδύμων στον οικισμό Ράδο, για το καυτό θέμα του νερού που απασχολεί τους κατοίκους του, απειλεί με ακύρωση του εν λόγω Συμβουλίου, γιατί δήθεν δεν έγινε στο Κοινοτικό Γραφείο Διδύμων.

 

Η τακτική αυτή φανερώνει αρνητισμό στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για τοπικά θέματα που τους αφορούν,  γράφοντας αρνητική ιστορία στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού που από τη φύση του είναι προορισμένος να πραγματώνει τη συμμετοχή των πολιτών στην άμεση διαχείριση τμήματος της πολιτικής εξουσίας, στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, ενός θεσμού που αναντίρρητα έχει ως σκοπό να διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία και να ενδυναμώνει τη δημοκρατία.

 

Όσο για τη λέξη « πάντα», όπως αναφέρουν για τις συνεδριάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου στο γραφείο της Κοινότητας είναι δικής τους εμπνεύσεως, αφού κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στο νόμο 3852/2010 άρθρο 89, παρ1.

 

 

Στο Δελτίο Τύπου της 27ης Ιουλίου 2024 ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρει: «τους πληροφορούμε λοιπόν ότι οι αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα», απαξιώνοντας απροκάλυπτα το θεσμό του Προέδρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου, θεσμών άρρηκτα δεμένων με την ιστορία της Τ.Α στη χώρα μας.

 

Η Δημοτική Αρχή ακόμα και τις γνωμοδοτικού χαρακτήρα Αποφάσεις των Κοινοτήτων, οφείλει να δείχνει στην πράξη ότι τις σέβεται και με τα αρμόδια όργανα να προσπαθεί να τις προωθήσει, όπως ο νόμος ορίζει, καθώς επίσης να λαμβάνει φροντίδα ώστε τα αρμόδια όργανα του Δήμου να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες αφού ο νόμος 3852/2010 αναφέρει «Ο Πρόεδρος Κοινότητας εισηγείται στο Κοινοτικό Συμβούλιο θέματα της αρμοδιότητάς του και εκτελεί τις αποφάσεις του συμβουλίου που λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 83 έως 84».

 

Είναι γνωστή πλέον η «στενότητα» με την οποία αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος Ερμιονίδας αυτοδιοικητικά θέματα. Εν προκειμένω, ο νομοθέτης επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια, Νόμος 3852/2010 άρθρο 67 παρ.12, όπως αντικαταστάθηκε με το νόμο 4555/2018, άρθρο 74, να συνεδριάζουν εκτός της έδρας τους, στην έδρα οποιασδήποτε Κοινότητας του Δήμου, ύστερα από απόφαση και απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους. Με «διασταλτική» ερμηνεία και με την ίδια λογική μπορούν και τα Κοινοτικά Συμβούλια να συνεδριάζουν στους οικισμούς της Κοινότητάς τους.

 

 

Στην πρεμούρα τους να απαντήσουν δεν κατανόησαν ότι όλες οι ενέργειες που προτείνονται στην εν λόγω  Απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας αφορούν στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.

 

Για μια ακόμα φορά τους καλούμε να σεβαστούν την ιστορικότητα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Κοινοτήτων και των Προέδρων, να στέκονται δίπλα στους Προέδρους όλων των Κοινοτήτων αντιμετωπίζοντάς τους με ισότητα και να θυμούνται πάντα ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυταρχισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

 

 

Κρανίδι 28 Ιουλίου 2024

 

Γιάννης Μαργέτας


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη