Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε ερώτηση στην βουλή για τις ζημιές από ακρίδες σε καλλιέργειες στην Αργολίδα

 

Φωτογραφία από το Pixabay

Επερώτηση στην Βουλή, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς, με αφορμή τις ζημιές που έχουν ήδη προκληθεί στους αγρότες της Αργολίδας και γενικότερα στην αγροτική παραγωγή, σε όλες τις περιοχές, όπου εμφανίστηκαν τεράστια σμήνη ακρίδων και άφησαν πίσω τους τεράστιες ζημιές.

Κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πρόβλημα των ζημιών που προκαλούνται σε καλλιέργειες της περιοχής μας από τις επιδρομές ακρίδων.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι περιστασιακό αλλά παρατηρείται κάθε χρόνο με συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Εάν δεν ληφθούν άμεσα, δραστικά μέτρα για την πλήρη καταπολέμηση των ακρίδων, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλες καταστροφές του φυτικού κεφαλαίου.

Οι αγρότες της Αργολίδας βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιδρομές των ακρίδων και ζητούν τη στήριξη και την προστασία της πολιτείας, με άμεσα μέτρα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή τους και να διασφαλίσουν το μέλλον τους από την στιγμή που και ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για καταστροφές από ακρίδες.

Το μόνο που γίνεται κάθε χρόνο είναι ένα δελτίο τύπου που εκδίδεται από την Δ.Α.Ο.Κ. Αργολίδας, με το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο και ταυτόχρονα παρέχει συμβουλές προς τους καλλιεργητές, για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των ακρίδων.

Στην πράξη όμως φαίνεται ότι οι προειδοποιήσεις και οι συμβουλές δεν λύνουν το πρόβλημα και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται συνεχώς. Είναι προφανές πλέον ότι η αντιμετώπιση του ως περιστασιακό φαινόμενο δεν οδηγεί πουθενά.

Είναι αναγκαία η άμεση σχεδίαση και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και στοχευμένου προγράμματος για την πλήρη καταπολέμηση των ακρίδων στην Αργολίδα, πριν το φαινόμενο γίνει ανεξέλεγκτο και οι οικονομικές του συνέπειες ανυπέρβλητες.

Δεδομένου ότι η μέχρι τώρα χαλαρή αντιμετώπιση του φαινομένου και η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων από μεριάς πολιτείας, έχει αφήσει τους αγρότες απροστάτευτους και τις καλλιέργειές τους στο έλεος των καταστροφικών αυτών εντόμων.

Δεδομένου ότι το εισόδημα των αγροτών της Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας έχει ήδη συρρικνωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των καταστροφών που αυτά προκαλούν στις καλλιέργειες, των προβλημάτων στο νερό άρδευσης και των υπέρμετρων αυξήσεων στο κόστος παραγωγής και ενέργειας και οι επιδρομές των ακρίδων δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο αυτή την κατάσταση

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε άμεσα για την καταπολέμηση των επιδρομών ακρίδων στην Αργολίδα;
  • Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην εκπόνηση και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και στοχευμένου προγράμματος για την πλήρη καταπολέμηση των ακρίδων στην Αργολίδα;
  • Προτίθεστε να αλλάξετε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις ζημιές από τις ακρίδες;

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη