Ανάπτυξη στον Τουρισμό ή στην Ζωή μας; | Ποιον βοηθάει τελικά ο υπερτουρισμός;

 


Πριν λίγο καιρό λάβαμε μία πρόσκληση, από τον Δήμο Ναυπλιέων και πιο συγκεκριμένα από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Καράπαυλο για μία συνάντηση για συζήτηση στο Βουλευτικό, με θέμα την προώθηση του τουρισμού και την επίλυση προβλημάτων στον τουριστικό κλάδο, στον Δήμο μας.

Αυτό όμως μας γεννά εδώ ένα σημαντικό και όχι ρητορικό ερώτημα, το οποίο αναφέρεται ως εξής: «Ανάπτυξη για τον Τουρισμό ή την Ζώη μας;», και αυτό διότι βλέπουμε ότι όσο περισσότερο αναπτύσσεται στο Ναύπλιο ο Τουρισμός, τόσο ολοένα και περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται.

Η αύξηση των Airbnb στο Ναύπλιο, οδήγησε στην αύξηση των ενοικίων

Για παράδειγμα, από την υπερβολική αύξηση των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), μειώθηκαν κατά πάρα πολύ οι ελεύθερες προς ενοικίαση κατοικίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σπίτια με φτηνά ενοίκια για να μείνει κάποιος στην πόλη μας.

Το υψηλό κόστος ζωής και οι εργαζόμενοι φοιτητές

Αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους μας και ιδιαίτερα στους φοιτητές, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα νοίκια στο Ναύπλιο, και τελικά με αυτήν την συμπεριφορά ή τους διώχνουμε από την πόλη μας (ενώ τους θέλουμε όμως και αυτούς και τις σχολές μας, για πελάτες στα μαγαζιά μας), είτε αναγκάζονται να εργάζονται με ότι αντίκτυπο έχει πλέον αυτό στις σπουδές τους.

Επιπλέον και πολλοί αναπληρωτές καθηγητές αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, με τους προαναφερόμενους φοιτητές, με τους εκπαιδευτικούς όμως μην έχοντας την δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτια, αφού τα ποσά που ζητούνται είναι πλέον απλησίαστα και κοστίζουν για αυτούς όσο ένας μισθός, ενώ ως αποτέλεσμα αυτού είναι ότι αναγκάζονται τελικά να νοικιάζουν δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Το κόστος του καφέ που φτάνει σε ύψος και τον πύργο του Άιφελ

Επίσης το να καθίσεις και να πιείς έναν καφέ στο Ναύπλιο, τείνει να γίνει πια ένα άπιαστο όνειρο καθώς το κόστος του καφέ έχει και αυτό με την σειρά του εκτοξευτεί στα ύψη.

Και αν κάνεις το λάθος να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος εστίασης, γιατί πουλάει τα παρεχόμενα ροφήματα που έχει στον κατάλογό του σε αυτές τις τιμές, η απάντηση που θα λάβεις σίγουρα είναι η εξής:

«Μα έχω ρε φίλε να πληρώσω, νοίκια, ΙΚΑ, ένσημα , προσωπικά, προμηθευτές λογαριασμούς, που θα τα βρω εγώ τα λεφτά για να τα πληρώσω όλα αυτά αν δεν πουλήσω σε αυτές τις τιμές;»

Όμως αρκετά από αυτά παρότι δεν είναι δικαιολογίες, που θα λέγε κανείς ότι θα ακούσει προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτή η ατέλειωτη ακρίβεια, αλλά όμως αποτελούν προβλήματα, τα οποία εν μέρη σίγουρα έχουν λύση!

Τα παντοτινά υψηλά ενοίκια του Ναυπλίου


Το Ναύπλιο, πάντα φημίζεται για τα υψηλά του ενοίκια, ειδικά στο ιστορικό του κέντρο. Όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την ακρίβεια, αλλά μόνο ένα πρόβλημα το όποιο δεν έχουμε δει κανείς μέχρι στιγμής έστω να προσπαθεί με κάποιον τρόπο για να το λύσει.

Είναι γνωστό ότι στην Αθήνα, ήδη από το 2010 και έπειτα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, με ένδικα μέσα κατόρθωσαν τότε να μειώσουν τα ενοίκια των επιχειρήσεών τους έως και 50%. Εδώ αλήθεια που υπάρχουν και συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρηματιών, εμπόρων και εστίασης, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα κάτι τέτοιο;

Τελικά ποιον βοηθάει στο σημείο αυτό ο υπερτουρισμός  σε μία πόλη ή περιοχή;


Ο υπερτουρισμός, έχει δυστυχώς αποδειχθεί στην πράξη ότι βοηθάει αποκλειστικά και μόνο τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια επαγγελματικά στον κλάδο αυτό, αφού από αυτόν, εισπράττονται όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία επιδιώκουν όπως είναι φυσικό οι ιδιοκτήτες τους.

Για τους εργαζόμενους δε ούτε λόγος, καθώς ενώ έχουν αυξηθεί οι τιμές σε όλα, και μαζί προφανώς και τα κέρδη των επιχειρήσεων, οι μισθοί τους όμως μένουν ακόμα καθηλωμένοι, στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, καθιστώντας τους εργαζόμενους έρμαια σε μία σύγχρονη σκλαβιά.

Στο Ναύπλιο, όσον αφορά τους κατοίκους και ιδιαίτερα στην παλιά πόλη, δεν φαίνεται να είναι τελικά και λίγοι, οι άνθρωποι εκείνοι, που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα σπίτια τους, πολλά από αυτά έγιναν στην συνέχεια, airbnb ή ξενοδοχεία, και να μετακομίσουν στην συνέχεια κάπου άλλου, σε άλλη πόλη ή ακόμα και σε κάποια άλλη περιοχή στην ίδια πόλη.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, από μόνο του, ότι, τώρα ίσως έχει έρθει ή ώρα να πάρουν δραστικά μέτρα, όλοι οι αρμόδιοι και συνυπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση, καθώς δεν έχουν περιορίσει ακόμα τα airbnb, όπως έχει γίνει εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Πορτογαλία, όπου μόλις το 20% των άδειων διαμερισμάτων, επιτρέπεται πλέον να γίνει διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κρατώντας έτσι τις τιμές των ενοικίων προφανώς χαμηλές σε σχέση με τις τιμές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ίσως η υποχρεωτική μείωση των διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου ,airbnb, ίσως αυτό να οδηγήσει σε μία κατακόρυφη μείωση των τιμών των ενοικίων στην περιοχή μας αλλά και στην χώρα μας, καθώς πρόκειται για κάτι που πολλοί από εμάς το έχουμε ανάγκη!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη