Όσο κρατάνε οι χοροί… δεν ξεχνάς από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις.

 


Όσο κρατάνε οι χοροί…

 δεν ξεχνάς από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις.

 Γράφει η Κατερίνα Γραμματικού

Το θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο φιλοξένησε πρόσφατα (την Κυριακή 14 Ιουλίου) την ετήσια χορευτική εκδήλωση  της Στέγης Αθλητισμού και Πολιτισμού Αργολίδας «Ο Ταξιάρχης» της καθηγήτριας Αγγελικής Ταμπάκη με τίτλο «Ελλάδα…γένους θηλυκού!!..».

 

Είδα μια παράσταση με συνοχή και ενότητα στην σύσταση των μερών της, να φέρει σενάριο θεατρικής παράστασης, με τον χορό να λειτουργεί πρωταγωνιστικά όσο και ενδιάμεσα στον λόγο των τραγουδιών. Χρωματικοί συνδυασμοί και κίνηση συνέθεταν αρμονικά την εικόνα έτσι όπως την έβλεπα από ψηλά, από τα λίγα μόλις σκαλοπάτια του θεάτρου. Πάντα θα μας ξεσηκώνουν τα παραδοσιακά μας τραγούδια σκέφτεσαι.



Το μεγαλείο του ρυθμού, οι παραδοσιακές στολές που εναλλάσσονταν συνεχώς, η δύναμη στο δέσιμο των χεριών και τα σώματα απελευθερώνονταν, αντιστεκόμενα σε κάθε φθορά ή  συντριβή, όπως κάθε μας γέννηση προοικονομεί…


Χοροί από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και μια γυναίκα να φέρει το σύμβολο της γέννησης, της οικογένειας, της ηρωίδας, της καταπονημένης ή αδικαίωτης μάνας, κόρης ή αδελφής, της υποταγμένης στις στερεοτυπικές ιεραρχίες και πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας γυναίκας ή θύμα από επίδειξη δύναμης. Δεν υπομένουμε, ομολογούμε.




«Δεν ξεχνώ»


Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης αφιέρωμα στην Κύπρο. Ένιωσα την ένταση στη συναισθηματική φόρτιση στα λόγια της Σοφίας Παρασκευής Ταμπάκη όσο υπενθύμιζαν γεγονότα της εποχής, από την εισβολή των τούρκων στη μεγαλόνησο και την αδικία που υπέστη ένας λαός, κομμάτι της Ελλάδας. Χοροί κυπριακοί, από γυναίκες μαυροντυμένες, απαίτησαν δικαίωση για μια ακόμη φορά και διατήρηση της μνήμης.  

Συμμετείχαν,

Ο Προοδευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Επιδαύρου “Η Πιάδα”  και

Ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτικων “Άγιος Γεώργιος”

Ας κρατήσουν οι χοροί…


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη