Γιώργος Γαβρήλος | Υπάρχει άμεση ανάγκη για την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της Τριστέτσας και για την στήριξη των αγροτών

 


Σχετικά με την ανησυχία που έχει εκδηλωθεί στον Αργολικό κάμπο για τον ιό της Τριστέτσας, ενημερωτική συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τον κ. Δήμου Δημήτρη, ενεργό μέλος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας και πρώην επικεφαλής της ΔΑΟΚ Αργολίδας.

 

Τα εσπεριδοειδή του Νομού μας, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως σημείωσε ο κ. Δήμου είναι κατά καιρούς ευάλωτα στον συγκεκριμένο ιό, με αποτέλεσμα τις εξάρσεις και υφέσεις του φαινομένου της προσβολής των δέντρων και την ανάγκη εκρίζωσής τους. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, η Αργολίδα ήταν, ποσοστιαία, από τους πρώτους Νομούς στα μολυσμένα δέντρα από Τριστέτσα

.

Σε μια τέτοια κρίσιμη φάση βρισκόμαστε και τώρα, όπου οι αγρότες μας, πέραν των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως αυτά της αύξησης του κόστους παραγωγής, των αυξήσεων στην ενέργεια, του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες και του κουρέματος των κρατικών ενισχύσεων, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την έξαρση σε κάποιες περιοχές, του ιού.

 

Όπως επισήμανε ο Γιώργος Γαβρήλος, για τον περιορισμό της εξάπλωσης των προσβολών, υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης των ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες όμως πρώτα πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν με προσωπικό, καθώς το υπάρχον δεν επαρκεί για την έκταση της περιοχής και του προβλήματος. Δεν είναι δυνατόν, συμπλήρωσε, να ομνύουν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες στο πορτοκάλι της Αργολίδας και όμως εντατικός έλεγχος και μαζικές δειγματοληψίες, να έχουν να γίνουν οργανωμένα και σε μεγάλη κλίμακα, από το 2016.

 

Ακόμη, είναι σημαντικό, τόνισε, το Υπουργείο να συμπεριλάβει στις σχετικές Αποφάσεις την αποζημίωση των αγροτών, ακόμη και στην περίπτωση της εκρίζωσης δέντρου. Οφείλει όμως να εγγυηθεί και την αύξηση των αποζημιώσεων αλλά την άμεση καταβολή τους, καθώς είναι σύνηθες το Υπουργείο να χρωστά ακόμη χρήματα σε παραγωγούς που αναγκάστηκαν να ξεριζώσουν ακόμη και μεγάλο μέρος της καλλιέργειάς τους, το οποίο θα κάνουν χρόνια για να το ανακτήσουν και αν το ανακτήσουν ποτέ.

 

Όπως σημείωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, οι αγρότες της Αργολίδας αντιμετωπίζουν ένα ακόμη πρόβλημα που απειλεί τις καλλιέργειές τους, μόνοι τους. Είναι σαφές πως δεν υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο από την πλευρά της Κυβέρνησης και σίγουρα υπάρχει ολιγωρία στην εκπόνηση κάποιου νέου προγράμματος για την αντιμετώπιση της διάδοσης στον Νομό.

 

Τέλος, είναι σύνηθες από κυβερνητικά στόματα, κάθε φορά που η Αργολίδα βρίσκεται στο πόδι εξαιτίας της Τριστέτσας, να κατηγορούνται οι αγρότες μας για «αδιαφορία», όμως η αλήθεια είναι, σχολίασε ο Γιώργος Γαβρήλος, πως δεν έχει άλλα περιθώρια η Κυβέρνηση να ακολουθεί τον δρόμο της ατομικής ευθύνης, του κοινωνικού αυτοματισμού και της επικοινωνιακής διαχείρισης. Δεν μπορεί να απεμπολεί τον ρόλο της και δεν μπορεί να τα φορτώνει όλα στους αγρότες.

 

Χρειάζεται άμεσα να απαντήσει, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών της Αργολίδας.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη