Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία «Νέμεσις» | Άνευ όρων παράδοση του ΥΠΕΝ στο κυνηγετικό λόμπι

 


«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» το ΥΠΕΝ με τη ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι 24-25, συνεχίζοντας τη κοροϊδία και τη συνέχιση της καταστροφής των ειδών στη πολύπαθη οικολογικά χώρα μας.

 

Το ΥΠΕΝ και ο υπουργός κ. Σκυλακάκης προσωπικά, με την νέα περί θήρας ρυθμιστική απόφαση συνέχισαν να αγνοούν κάθε τεκμηριωμένη πρόταση για ορθολογική άσκηση της θήρας στην Ελλάδα με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας και των ειδών της άγριας ζωής.

 

Της έκδοσης της ρυθμιστικής προηγήθηκε μία προσχηματική, όπως εκφράσαμε δημόσια, διαβούλευση, κατά την οποία τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, για το περιβάλλον και τα ζώα, όσο και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετείχαν σε αυτήν, κατέθεσαν τεκμηριωμένες απόλυτα τις προτάσεις και επισημάνσεις τους  για αναγκαίες τομές και αλλαγές που στόχευαν στην βιώσιμη για τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή άσκηση της θήρας στην Ελλάδα, προκειμένου να μην συνεχίσουν να κινδυνεύουν είδη αλλά και οικοσυστήματα ολόκληρα με ανισορροπία και κατάρρευση πληθυσμών. 

 

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι όλων μας που συμμετείχαμε στην διαβούλευση, αφού τόσο το περιεχόμενο της ρυθμιστικής ήταν σε γνώση μόνο των φορέων των κυνηγών και διέρρεε, πριν αυτή υπογραφεί και κοινοποιηθεί ακόμα και στις υπηρεσίες.

 

Με την έκδοση αυτής της απαράδεκτης ρυθμιστικής απόφασης το ΥΠΕΝ απέδειξε ότι γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων του, τόσο την ανάγκη προστασίας της άγριας ζωής, όσο και το γεγονός ότι το σύνολο της άγριας ζωής αποτελεί  δημόσιο  πόρο ο οποίος δεν μπορεί να παραδίδεται στην επιζήμια  εκμετάλλευση υπέρ των συμφερόντων μίας δράκας  ασύδοτων χομπιστών, των κυνηγών, ο αριθμός των οποίων συνεχώς  συρρικνώνεται  χρόνο με τον χρόνο.

 

Ειδικότερα με αυτήν την απαράδεκτη και σε πείσμα κάθε τεκμηρίωσης απόφαση, ο υπουργός και το υπουργείο του συνεχίζουν να επιτρέπουν την θήρα του πολύπαθου

τρυγονιού, παρά την ισχυρή σύσταση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής για παύση της θήρας του είδους στον Κεντρικό- Ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης του είδους, το οποίον είναι  τρωτό και απειλείται η ύπαρξη του. 

Έτσι, διατηρούν την θήρα, επιχειρώντας να κοροϊδέψουν την επιτροπή, μειώνοντας την ημερήσια κάρπωση από 6 σε 4 πουλιά και τον συνολικά επιτρεπόμενο να θηρευτούν πουλιών στις 36.000 αριθμό μειωμένο κατά 70% του περσινού(!!!). 

Ξεκινούν για 14 είδη πτηνών την καταγραφή τους στην εφαρμογή Κένταυρος, χωρίς περιορισμό στην θήρα τους, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα είδη Γκισάρι και Σφυριχτάρι ,για τα οποία η Ε.Ε συνιστά προσωρινή παύση της θήρας τους και την Ψαλίδα, για την οποία η ΕΕ ζητά μείωση της κάρπωσης κατά 50%. 

Συνεχίζουν να περνούν από το παράθυρο ως «επιβλαβή» είδη, επιτρέποντας χωρίς όρια την θήρα τους, όπως το απειλούμενο  πετροκούναβο (martesfoina), αλλά και είδη που ρυθμίζουν και εξυγιαίνουν τα οικοσυστήματα, όπως η αλεπού και τα κορακοειδή. 

Συνεχίζουν να διατηρούν αμείωτη την διάρκεια της χρονικά μακρότατης περιόδου θήρας των ειδών, η οποία έτσι για κάποια είδη γίνεται μέσα στην αναπαραγωγική τους περίοδο (υδρόβια πουλιά μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, άλλα  είδη τέλος Φεβρουαρίου), όπως αυτή λόγω της κλιματικής αλλαγής αρχίζει νωρίτερα. 

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός ΥΠΕΝ και η Κυβέρνηση συνεχίζουν να κωφεύουν σε προτάσεις όπως οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Η ΝΕΜΕΣΙΣ, προκειμένου  το κυνήγι στις νησιωτικές περιοχές να ασκείται μόνο από μόνιμους κατοίκους αυτών των νησιών για την προστασία και την ανακούφιση των πληθυσμών των θηρεύσιμων εκεί ειδών, τα οποία αφορούν πληθυσμούς απομονωμένους γενετικά από τους αντίστοιχους της Ηπειρωτικής χώρας άρα και εξαιρετικά πολύτιμες για την βιοποικιλότητα γενετικές εφεδρείες. 

Το δε κυνήγι του αγριογούρουνου συνεχίζεται φυσικά αμείωτο. 

Κλείνοντας την Πρώτη της αυτή αντίδραση η ΝΕΜΕΣΙΣ,  επισημαίνει ότι θα συνεχίσει εντατικά τις προσπάθειες της στην Ελλάδα και διεθνώς, ώστε τέτοια εγκληματικά για την ζωή εκτρώματα να σταματήσουν να γίνονται ρυθμιστικές αποφάσεις στην χώρα και ενημερώνει, ότι ήδη η Ε.Ε, έχει ξεκινήσει διμερή διάλογο με την Ελληνική Δημοκρατία (E.UPilot),  καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν κινήσει προδικαστική διαδικασία σε βάρος της χώρας για τον τρόπο που ασκείται η θήρα σ' αυτήν.

Παραθέτουμε και τη πρόταση, που καταθέσαμε χθες για έκδοση νόμου για την αυτόματη κατάργηση του κυνηγιού μετά από δασικές πυρκαγιές.

https://www.facebook.com/share/p/rPVfb4JZkpsj7iBu/ 

Προφανώς, αυτό που υπερισχύει στη πολιτική ηγεσία είναι οι ψήφοι και όχι η χώρα, οι πολίτες της και η προστασία της  βιοποικιλότητας. 

Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η άνευ όρων παράδοση του ΥΠΕΝ, Υπουργού και υπηρεσιών, στη προκλητικότητα και τον αμοραλισμό των κυνηγών. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Κυνήγι

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη