Δυνατά συναισθήματα άφησε πίσω της η επιτυχημένη εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου με τίτλο «Όταν τα παιδιά μας δείχνουν ότι χρειάζονται...ΒΟΗΘΕΙΑ»

 

Δυνατά συναισθήματα άφησε πίσω της η επιτυχημένη εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου με τίτλο «Όταν τα παιδιά μας δείχνουν ότι χρειάζονται...ΒΟΗΘΕΙΑ», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΙΑΝΑ 2024, σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πρόληψης «Ελπίδα Ζωής», με ομιλήτρια την, ψυχολόγο, Αγγελική Μπαβέλλα, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ταινίας «El Bola».

Η εκδήλωση άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό από την Ηλέκτρα Χατζηγεωργίου, γραμματέα του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου.

Στην αρχή της ομιλίας της Αγγελική Μπαβέλλα, έθεσε στο κοινό τον ορισμό της βίας, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Βία. Μια έννοια για την οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος.

Βία κατά των γυναικών, Βία κατά των αδυνάτων, Βία κατά των παιδιών. Αν θέλουμε να ορίσουμε την έννοια αυτή θα λέγαμε ότι:

Βία είναι κάθε συμπεριφορά που ως σκοπό έχει να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει, να πληγώσει ή/και να απομονώσει ένα άτομο. Είναι κάθε μορφή εξουσίας που επιβάλλεται με σκοπό να διατηρηθεί η κυριαρχία και ο έλεγχο, τόσο της σχέσης όσο και της συμπεριφοράς του θύματος.

Οι μορφές είναι πολλές, διαφορετικές και τις περισσότερες φορές συμπληρωματικές. Δεν μπορεί να ασκείτε λεκτική βία χωρίς να ασκείτε ψυχολογική, ούτε μπορεί να ασκείτε σωματική χωρίς παράλληλα να ασκείτε και ψυχολογική»

Στην συνέχεια λίγο παρακάτω αναφέρθηκε στον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ όλων των άλλων ότι: «Η ενδοοικογενειακή βία είναι κάτι περισσότερο από ξυλοδαρμός, παραμέληση, προσβολή. Είναι ο έλεγχος της ζωής με κάθε δυνατό τρόπο.

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας προέρχονται από όλα τα κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και θρησκευτικά πλαίσια, έχουν διάφορες ηλικίες, φύλο και σεξουαλικό προσανατολισμό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει «τυπικό θύμα»»

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις μορφές της ενδοοικογενειακής βίας, τις οποίες και παρουσίασε αναλυτικά, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ταινίας «El Bola», η οποία αναφερόταν σε συγκεκριμένο περιστατικό, συνεχόμενης ενδοοικογενειακής βίας, και το πως αυτό αντιμετωπίστηκε, δημιουργώντας, στους θεατές της ταινίας, έντονα συναισθήματα, λύπης, θυμού, και οργής, απέναντι σε έναν κακοποιητικό πατέρα, προς τον μόλις 12 χρονών γιο του!

Δείτε παρακάτω βίντεο απόσπασμα από την ομιλία της ψυχολόγου Αγγελικής Μπαβέλλα





 

 

 

 

 


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη