Γ. Γαβρήλος: Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου, το νέο Γιοφύρι της Άρτας

 


Σχετικά με τις επείγουσες εργασίες που χρειάζεται να γίνουν για να συντηρηθεί το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου, ώστε να επιλυθούν τα άμεσα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτό και οι πολίτες που το επισκέπτονται, απάντησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Γαβρήλος φέτος τον Ιούλιο (5729/09-07-2024).

 


Όπως συνάγεται, το Υπουργείο ούτε χρονοδιάγραμμα έχει για την έναρξη των εργασιών, ούτε δεσμεύεται για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο της συντήρησης του κτιρίου, το οποίο να θυμίσουμε ότι έχει εξαγγελθεί από τον Μάιο του 2022. Σύμφωνα με τις απαντήσεις μάλιστα, των αρμόδιων Υπηρεσιών, αντιλαμβανόμαστε ότι για τις εγκρίσεις μόνο κάποιων μελετών και μερικών ποσών για μικρό- έργα, η Διοίκηση και η ηγεσία του Υπουργείου χρειάστηκαν πάνω από δυο χρόνια!

Η συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου είναι ένα έργο σημαίνουσας σημασίας, τόσο για την ασφάλεια των χρηστών του, όσο και για την προστασία του ίδιου του ιστορικού κτιρίου, σχολιάζει ο Γιώργος Γαβρήλος. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβερνητική ολιγωρία, η αδιαφορία και η έλλειψη αντίληψης της επικινδυνότητας των φθορών που υπάρχουν, έχουν καταστήσει το έργο αυτό, σε ένα νέο Γιοφύρι της Άρτας.

Ένα είναι σίγουρο πάντως: οι πολίτες του Ναυπλίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν κάτι άμεσα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου, παρά τα όσα επικοινωνιακά δηλώνουν κατά καιρούς.

Ερώτηση: 5729/09-07-2024 

 

Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 5729/09-07-2024 Ερώτησης, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Γ. Γαβρήλος, με θέμα: «Που είναι όσα υποσχέθηκε η Κυβέρνηση για το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου; », θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των υπηρεσιών αρμοδιότητάς του που αφορούν στην εύρυθμη, ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Για τον σκοπό αυτό η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου αποστέλλει Τεχνικές Οδηγίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλες τις Υπηρεσίες που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τελευταία την υπ’ αρ. πρ. οικ 988/18.1.2024 εγκύκλιο με θέμα: «Επικαιροποίηση Οδηγιών σχετικά με τις τεχνικές εργασίες στα κτίρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τις μισθώσεις ακίνητων και την εξεύρεση οικοπέδων για ανέγερση κτιρίων» (επισυνάπτεται), προκειμένου να καταρτίζουν και να προωθούν, ως καθ’ ύλην αρμόδιες και έχοντας άμεση αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται, ολοκληρωμένο τον φάκελο κάθε αιτήματος (συνοδευόμενο δηλαδή με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά ανάλογα με το είδος τεχνικών εργασιών και προμηθειών). 

 

Τα σχετικά αιτήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών απαντώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και καλύπτονται οικονομικά μέσω των πόρων που διαθέτει από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) καθώς και με την ενεργοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως οι συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου και όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών (αρ.πρωτ. 42974/16-7-2024) σας γνωρίζουμε τα εξής : Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το αρ. πρωτ. 12527/19-04-2022 έγγραφό του, απευθύνθηκε στην κατασκευαστική δημόσια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ” Α.Ε ( ΚτΥΠ Α.Ε.), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εντάξει στον προγραμματισμό και προϋπολογισμό της τη μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή του έργου που αφορούσε στην επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου.

 

 Βάσει του πορίσματος της αυτοψίας κλιμακίου της ΚτΥΠ Α.Ε., η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου συνέταξε την από 01.06.2022 εκτιμώμενη αμοιβή μελέτης ποσού: α) 31.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για αποτύπωση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και γεωτεχνική μελέτη-έρευνα και β) 168.640€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για έλεγχο στατικής επάρκειας και μελέτη στατικής ενίσχυσης. Σε συνέχεια του υπ’αρ.9216/2-6-22 εγγράφου της Υπηρεσίας Δόμησης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας & Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ναυπλιέων, με θέμα «Αποστολή έκθεσης αυτοψίας επικινδύνου οικοδομής», η ΚτΥΠ Α.Ε., με το αριθ.πρωτ. ΕΓ.Σ.Δ6/7947/09-06-22 έγγραφο της, υπέβαλε στο Υπουργείο, την ακόλουθη πρόταση σχετικά με την άρση της επικινδυνότητας:«….προτείνεται η μίσθωση και τοποθέτηση σκάφης περιμετρικά του κτιρίου και η καθαίρεση σαθρών στοιχείων σε σημεία εξωτερικά του κτιρίου» με εύλογο διάστημα μίσθωσης 24 μήνες με πιθανότητα παράτασης κατά ένα έτος επιπλέον για τυχόν καθυστερήσεις.» 

 

Η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου ενέκρινε και προώθησε στις οικονομικές υπηρεσίες (αρ.πρωτ.28619/10-06-22) το έγγραφο αίτημα της ΚτΥΠ Α.Ε για την επιχορήγηση ποσού 80.000€ για την ανάθεση σύμβασης μίσθωσης προκειμένου να αρθεί η διαπιστωθείσα επικινδυνότητα του κτιρίου, καθώς και του αιτήματος για πρόσθετη χρηματοδότηση ποσού 1.426€. Επισημαίνεται ότι με τη με αριθμό 12194/6-7-2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) εγκρίθηκε πίστωση ποσού 80.000,00€ για την επιχορήγηση της εταιρείας "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ" A.E., προκειμένου να προβεί στη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την άρση της διαπιστωθείσας επικινδυνότητας στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου. 

 

Επίσης, με τις με αρ. 2531/7-3-2023 και 2603/23-2-2024(συμπληρωματική πίστωση ποσού 1.426€), αποφάσεις του Δ.Σ. του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. αντίστοιχα, έχει εγκριθεί συνολική πίστωση 201.066,00€ για την επιχορήγηση της εταιρείας "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ" A.E., για την εκπόνηση μελετών για την επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ποσά έχουν καταβληθεί στην εταιρεία "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ" A.E. Σύμφωνα δε με το αριθ.πρωτ.ΑΠ.Σ.Δ8/Τ4/3933/21-3-24 έγγραφό της η ΚτΥΠ ενημέρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι με την αριθμ.451/29.02.2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και κατόπιν έγκρισης συμπληρωματικής πίστωσης από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) «…κατακυρώθηκε η σύμβαση για την «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ», η οποία υπογράφηκε με τον ανάδοχο στις 29.03.2024 και με προβλεπόμενο χρόνο εκπόνησης του αμιγώς μελετητικού αντικειμένου της σύμβασης τις 180 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι το Ταμείο έχει εγκρίνει από το Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα τις κάτωθι πιστώσεις: 

 

• Για το Πρωτοδικείο Ναυπλίου: ποσό 31.682,00€ για εργασίες ελαιοχρωματισμού του Δικαστικού Μεγάρου ποσό 30.516,33€ για την επισκευή και συντήρηση κεντρικού συστήματος ψύξης – θέρμανσης και την επισκευή της κεντρικής κλιματιστικής μονάδας του Δικαστικού Μεγάρου ποσό 39.900,40€ για εργασίες επισκευής – αποκατάστασης στις εξωτερικές θύρες εισόδου και σε παράθυρα του Δικαστικού Μεγάρου καθώς και εργασίες επισκευής κουπαστής της κεντρικής σκάλας και εργασίες μόνωσης της ταράτσας. 

 

Επιπλέον το Εφετείo Nαυπλίου, έχει επιχορηγηθεί από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τον άρθρο 64 του Ν. 3900/2010, με το συνολικό ποσό των 1.395.450,00 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών αυτού και των Υπηρεσιών αρμοδιότητάς του (υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, ανελκυστήρων, εξοπλισμού πληροφορικής, μηχανών γραφείου, κλιματιστικών μηχανημάτων, πυρασφάλειας, φύλαξης, προμήθεια γραφικής ύλης, προμήθεια αναλώσιμων υλικών των ως άνω μηχανημάτων ή εγκαταστάσεων και ειδών υγιεινής ή καθαριότητας). 

Τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι την έναρξη του έργου για την επισκευή του κτιρίου και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία αυτού, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου προωθεί αρμοδίως και άμεσα τα αιτήματα επισκευαστικών εργασιών και εργασιών συντήρησης που λαμβάνει από τις Υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου 

 

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη