Πως συνομίλησαν οι δύο ποιητές και τραγουδήθηκαν και οι άλλοι χθες το βράδυ στο κάστρο της Αρχαίας Ασίνης

 

Χθες το βράδυ συνομίλησαν οι δύο ποιητές και τραγουδήθηκαν οι άλλοι στο κάστρο της Αρχαίας Ασίνης, σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ακροναυπλίας.

Η εκδήλωση, άνοιξε με έναν πολύ σύντομο πρόλογο, από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ναυπλιέων, Κώστα Καράπαυλο, ενώ στην συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης, διάβασε το μήνυμα του κυρίου Δημήτρη Δασκαλόπουλου,  ποιητή και μελετητή του έργου, του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν, η δύο ηθοποιοί, που συμμετείχαν, στην εκδήλωση, η Όλια Λαζαρίδου και η Κόρα Καρβούνη που δημιούργησαν με τις απαγγελίες των ποιημάτων, του Νίκου Καρούζου, και του Γιώργου Σεφέρη, μία εικονική συνομιλία, μεταξύ των δύο ποιητών, που όμως στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει έστω μία καταγραφή που να δείχνει, ότι συνομίλησαν ποτέ τους.

Τέλος, στην σκηνή εισήλθαν, η τραγουδίστρια και αφηγήτρια των ποιημάτων που διαβάστηκαν, Χριστίνα Μαξούρη και ο συνεργάτης της στο πιάνο, ο μουσικός, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης είχε τίτλο «Ο κύκλος των μελοποιημένων ποιητών», και μέσα σε αυτόν, απαγγέλθηκαν αλλά και τραγουδήθηκαν μελοποιημένα ποιήματα μεταξύ άλλων, των, Οδυσσέα Ελύτη, Μίλτου Σαχτούρη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Νίκου Καββαδία κ.α.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν, απαγγέλθηκαν, τραγουδήθηκαν και παίχτηκαν στο πιάνο, αποσπάσματα από το ποιητικό έργο των Διονυσίου Σολωμού, Κ.Π. Καβάφη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Μαρίας Πολυδούρη, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και τη συνοδεία συντόμων έργων κλασικής μουσικής. Διαχρονικές πλέον συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιου, Νίκου Ξυδάκη, Θάνου Μικρούτσικου κ.α., συνομιλούν με τον λόγο των μεγάλων ποιητών και έργα των Ρομαντικών Erik Satie και Claude Debussy. 

Αυτό που όμως ξεχώρισε, θα λέγαμε πιο πολύ από όλα, ήταν το γεγονός, ότι τραγουδήσαμε, όλοι μαζί με την Χριστίνα Μαξούρη, να τραγουδάει, γυρνώντας ανάμεσα μας, όλοι μαζί με τις φωνές μας το θρυλικό, ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη, «Άξιον Εστί».

 

 













Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη