Τι συμβαίνει με το νερό στην περιοχή της Επιδαύρου; | Διαμάχη ανάμεσα στο ΠΑΚΟΕ και στον Δήμο Επιδαύρου για την ποιότητα του νερού!

 

Φωτογραφία Αρχείου


Πρόσφατα, στην περιοχή της Νέας αλλά καθώς επίσης και τις Αρχαίας Επιδαύρου, ύστερα από καταγγελίες πολιτών, το ΠΑΚΟΕ, προχώρησε, όπως αναφέρει και στην σχετική ανακοίνωση του, σε σχετικούς ελέγχους, μέσω των οποίων, εντόπισε στο νερό, διάφορους μικροοργανισμούς, οι οποίοι όμως σύμφωνα με την ίδια μελέτη, καθιστούν το νερό στην περιοχή αυτή, ακατάλληλο για πόση.

Ένα γεγονός που όμως έχει οδηγήσει σε μία ανεκδιήγητη κόντρα άνευ προηγουμένου μεταξύ του ΠΑΚΟΕ και του Δήμου Επιδαύρου, με τον δεύτερο να αμφισβητεί τις μετρήσεις και την εγκυρότητα του πρώτου ως προς την ποιότητα του νερού.

Ας δούμε όμως το θέμα αυτό λίγο πιο αναλυτικά ανατρέχοντας για αρχή στην σχετική ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ

Όπως αναφέρει το ίδιο το ΠΑΚΟΕ, η έρευνα του, ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών, και συγκεκριμένα, ιδιαίτερα από άτομο Α.Μ.Ε.Α:«Η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ στις 17/10/2024 μετά από καταγγελίες πολιτών και ιδιαίτερα ΑΜΕΑ, πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στην Αρχαία και στην Νέα Επίδαυρο με δειγματοληψίες νερών ανθρώπινης κατανάλωσης και θαλασσινών»

Στην συνέχεια κάνει αναφορά για τα ευρήματα της έρευνάς του, αναφέροντας ενδεικτικά, ότι στο νερό αυτό, στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου, βρέθηκαν κολοβακτηρίδια e-coli και εντερόκοκκοι: «Συγκεκριμένα στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης (περιλαμβάνεται και το πόσιμο νερό) με βάση τους συνημμένους πίνακες τα κολοβακτηρίδια e-coli και οι εντερόκοκκοι στα δείγματα της Αρχαίας Επιδαύρου ήταν μηδενικά, δηλαδή το νερό της Αρχαίας Επιδαύρου είναι καθαρό από την άποψη των μικροβίων.

Όμως τα θεϊκά ιόντα, τα αιωρούμενα στερεά και η αγωγιμότητα (χημικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα πάνω από τα επιτρεπτά όρια, γεγονός που σημαίνει ότι στις πηγές προς το δίκτυο, ή στο δίκτυο, υπάρχει πρόβλημα αλλοίωσης της ποιότητας του νερού, με αποτέλεσμα το νερό να προκαλεί προβλήματα στο ουροποιογεννετικό σύστημα ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών»

Στην Νέα Επίδαυρο βρέθηκαν στα δείγματα νερού τα οποία περισυνέλλεξε το ΠΑΚΟΕ, κολοβακτηρίδια, τα οποία εντοπίστηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων(5 στα 7), ενώ από αυτό διαπιστώθηκε ότι το νερό της βρύσης στην περιοχή αυτή, έρχεται προφανώς σε επαφή με κάποια βοθρολύματα: «Όσον αφορά την Νέα Επίδαυρο από τα αποτελέσματα των μετρήσεων και αναλύσεων προέκυψε στα επτά (7) δείγματα Νερού ανθρώπινης κατανάλωσης παρουσία κολοβακτηριοειδών στα πέντε (5), γεγονός που σημαίνει ότι τα νερά αυτά επικοινωνούν με βοθρολύματα»

Κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι εντοπίστηκαν αυξημένα και σε δείγματα θαλασσινού νερού «Επίσης στα Θαλασσινά νερά που πάρθηκαν δείγματα στα δέκα (10) τα δύο (2) έχουν αυξημένες τιμές εντερόκοκκων και κολοβακτηριδίων»

Ο Χάρτης δειγματοληψίας νερού του ΠΑΚΟΕ στην περιοχή της Επιδαύρου


ΠΑΚΟΕ: Ο Δήμος Επιδαύρου χρειάζεται να δείξει άμεσα την κατάλληλη προσοχή παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα

«Γενικά χρειάζεται προσοχή και ο Δήμος πρέπει άμεσα να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Τα αποτελέσματα αυτά για την ενημέρωση τους τα έλαβαν ηλεκτρονικά ο περιφερειάρχης, ο εισαγγελέας και ο υπουργός υγείας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στην διάθεση σας στο email pakoe@pakoe.gr »

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τον πίνακα των μετρήσεων των δειγμάτων στο ΠΑΚΟΕ


Και κάπου εδώ είναι που ξεκινάει η διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο Επιδαύρου, και στο ΠΑΚΟΕ, με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Επιδαύρου, κ. Γεώργιο Παύλου, να δίνει τις δικές του απαντήσεις στην διεξοδική αυτή έρευνα του ΠΑΚΟΕ.

Ο κύριος Παύλου μέσα από εκτενή δήλωσή του για το εν λόγω πολύ σοβαρό θέμα, αναφέρεται αρχικά στις αναλύσεις ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ., οι οποίες βρίσκονται δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα της, και ότι η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ., είναι ο μοναδικός φορέας ως υπέυθυνος για  την διαχείριση του νερού και την όποια ενημέρωση των πολιτών σχετικά με αυτό. «Οι αναλύσεις της ύδρευσης βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ. (deyaep.gr) και είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ φορέας υπεύθυνος για την διαχείριση και ενημέρωση σχετικά με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης του Δήμου Επιδαύρου»

Στην συνέχεια αναφέρεται σχετικά με τις αναλύσεις για την Νέα Επίδαυρο, που έγιναν τον Σεπτέμβρη από το συνεργαζόμενο πιστοποιημένο εργαστήριο και προέκυψε ότι: «Για την Νέα Επίδαυρο η τελευταία ανάλυση από το συνεργαζόμενο ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ εργαστήριο είναι στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 και η ανάλυση της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 10 Οκτωβρίου 2024, όπου έδειξαν ότι το νερό είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ανθρώπινη κατανάλωση και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουν εισέλθει στο δίκτυο βοθρολύματα όπως διαδίδεται από ομάδα ατόμων»

Φωτογραφία | ΠΑΚΟΕ

Όσον αφορά την Αρχαία Επίδαυρο τώρα, στην συνέχεια, κάνει λόγο ο ίδιος για αυξημένη αγωγιμότητα του νερού, η οποία το χρήζει προφανώς ακατάλληλο προς πόση: «Για την Αρχαία Επίδαυρο, το νερό συνεχίζει να παρουσιάζει αυξημένη αγωγιμότητα και δεν είναι κατάλληλο προς πόση. Είμαστε σε αναμονή έγκρισης της πρότασης που καταθέσαμε για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ενοικίαση συστήματος αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού (όχι θαλασσινό), ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές το κόστος της επεξεργασίας. Αναλύσεις υδάτων από μη πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα είναι απλώς ανεπαρκείς!»

 

Παύλου: Το ΠΑΚΟΕ δεν αποτελεί πιστοποιημένο εργαστήριο

Ως μη πιστοποιημένο εργαστήριο χαρακτηρίζει το ΠΑΚΟΕ, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ., κύριος Γεώργιος Παύλου, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα και ως οικογενειακή Μ.Κ.Ο. που δρα κάνοντας αναλύσεις για λογαριασμό ιδιωτών: «Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (Π.Α.Κ.Ο.Ε.) είναι μια Μ.Κ.Ο. στο καταστατικό της οποίας αναγράφεται ότι αποτελείται από δύο συγγενικά πρόσωπα (πατέρας και γιος), με κατά παραγγελία αναλύσεις από ιδιώτες (όπως αναφέρει και στο δελτίο τύπου), χωρίς πιστοποιημένα εργαστήρια αναλύσεων (δεν είναι καταχωρημένη στο μητρώο Ε.ΣΥ.Δ.), άρα είναι προφανές ότι στις σχετικές μετρήσεις και δειγματοληψίες τους δεν ακολουθούνται οι απαιτήσεις των εναρμονισμένων προτύπων που απαιτούνται, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα τους και την τεχνική τους επάρκεια, προκειμένου να παράγει έγκυρα και αμερόληπτα αποτελέσματα. Αδυνατούν να παρουσιάσουν εχέγγυα επιστημονικής εγκυρότητας. 

 

Πάγια τακτική τους είναι η δυσφήμιση κυρίως τουριστικών περιοχών με ανυπόστατες καταγγελίες και αρνητικές ειδήσεις με τους ανάλογους τίτλους για να κάνουν εντύπωση. 

 

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες από Δήμους καθώς και από την Κ.Ε.Δ.Ε., που δεν δέχτηκαν συνεργασία μαζί τους και ξαφνικά ως εκβιαστικό μέσο εμφανίστηκαν αναλύσεις υδάτων ακατάλληλων για ανθρώπινη χρήση. Γεννιούνται λοιπόν κάποια ερωτήματα. 

 

• Γιατί μια εθελοντική ομάδα που ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος αποτελείται από δύο πρόσωπα (πατέρα και γιο); 

 

• Τι γνώσεις σχετικά με το περιβάλλον έχουν; 

 

• Από που αντλούν οικονομικούς πόρους; 

 

• Γιατί μπαίνουν στη διαδικασία γνωμοδότησης στο δελτίο τύπου τους; Δεν γνωρίζουν ότι τα διαπιστευμένα εργαστήρια απαγορεύεται να κάνουν γνωμοδότηση; Μάλλον όχι γιατί δεν είναι διαπιστευμένοι. 

 

• Γιατί τροποποιούν τα νομοθετικά όρια που προβλέπει η ΚΥΑ για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης βάζοντας δικά τους όρια; 

 

• Ποιος είναι ο υπεύθυνος χημικός που πραγματοποιεί τις αναλύσεις; Και γιατί δεν υπογράφει σε αυτές; Μήπως γιατί δεν υπάρχει; 

 

• Ποιος τους ορίζει να κάνουν μη έγκυρες αναλύσεις; 


Φωτογραφία | ΠΑΚΟΕ

Δεν χρειάζεται πολύ να καταλάβουμε ποιος έδωσε τη συγκεκριμένη παραγγελία. Φαίνεται από τον τρόπο μετάδοσης της χορηγούμενης διαφήμισης του δελτίου τύπου και από τα γραφόμενα εντός αυτού. 

 

Άνθρωποι που μοναδική τους πλέον ασχολία είναι να προκαλούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία νομίζοντας έτσι ότι επουλώνουν τα προσωπικά τους προβλήματα»

 

Παύλου: Οι ενέργειες της αντιπολίτευσης, απέναντι στο θέμα του νερού δυσφημούν τον τόπο μας!

 

Για δυσφήμηση του τόπου κάνει λόγο, λίγο παρακάτω, στην ίδια δήλωση, ο κύριος Παύλου, ρίχνοντας βεβαίως και τις ανάλογες ευθύνες στην αντιπολίτευση, για την όποια ενσάρκωση τέτοιων φαινομένων και αναπαραγωγή αυτών από την μεριά της, καθώς έτσι δυσφημεί τον τόπο της: «Το χειρότερο για την τοπική κοινωνία δεν είναι η δυσφήμιση του τόπου με κάθε τρόπο και κόστος, είναι ότι η αντιπολίτευση έχει χάσει τον ρόλο της, ενσαρκώνει τέτοια φαινόμενα και τα αναπαράγει νομίζοντας ότι βοηθάει τον τόπο δυσφημώντας τον. 

 

Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από αυτό που είναι ορισμένη να πράττει. 

 

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για την αντιπολίτευση του Δήμου μας!»

 

Τι θα κάνουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι του Σαρρή; Θα διαχωρίσουν την θέση τους από αυτές τις τακτικές ή θα χρειαστεί να καταγγελθούν;

 

Ο κύριος Παύλου, τονίζει ότι αναμένει να δει, εάν, κάποια ομάδα των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα, από τον δημοτικό συνδυασμό του κυρίου Σαρρή, θα διαχωρίσουν την θέση τους από την πάγια τακτική αυτή της παράταξής του, ή θα χρειαστεί να καταγγελθούν για την στάση τους: «Περιμένουμε όμως να δούμε εάν κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους του κ. Σαρρή διαχωρίζουν τη θέση τους από την τακτική αυτή, αλλιώς θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να τους καταγγείλουμε συνολικά για την ανεύθυνη και επικίνδυνη τακτική τους. 

 

Ο κ. Σαρρής είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ. και όφειλε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο να ενημερωθεί για τα στοιχεία που διαθέτει η επιχείρηση και όχι να δημοσιοποιήσει στοιχεία τα οποία αμφισβητούνται από το σύνολο των Δήμων της χώρας. “Αν δεν είστε ικανοί να δώσετε λύσεις, ένας είναι ο δρόμος και είναι μονόδρομος. ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!”, αναφέρει το δελτίο τύπου του κ. Σαρρή και της Δημοτικής του παράταξης.

 

Του το επιστρέφουμε, γιατί τους αφορά και μάλιστα ΑΜΕΣΑ, αφού δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα κάποιων θεμάτων και να ενώσουν τη φωνή τους με αυτήν της Δημοτικής πλειοψηφίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ. Τα σοβαρά θέματα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, την οποία μέχρι σήμερα δεν έχετε αποδείξει πως διαθέτετε! 

 

Φάνηκε και στις τελευταίες αποφάσεις της επιχείρησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τις οποίες καταψηφίσατε, όταν μάλιστα το μέλος σας στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ. είχε υπερψηφίσει! Αποφασίστε τι θέλετε τελικά! 

 

Δεν λάβατε υπόψη σας ούτε το πρόσφατα έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το θέμα αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Μικροπολιτική και ανευθυνότητα! 

 

Είσαστε επικίνδυνοι για τον τόπο και τους καταναλωτές!!»

 

 Η ΔΕΥΑΕΠ θα πράξει όλα τα απαραίτητα για την διασφάλιση των συμφερόντων της αλλά καθώς επίσης και για την προστασία των καταναλωτών της, καταλήγει στην σχετική δήλωση του ο πρόεδρος της κύριος Γεώργιος Παύλου: «Η ΔΕΥΑΕΠ θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση των συμφερόντων της και την προστασία των καταναλωτών της»

 

Η αλήθεια είναι, ότι το θέμα της ακαταλληλότητας του νερού σε όλο τον νομό Αργολίδας, είναι κάτι που τραβάει το δικό του κουπί για χρόνια, καθώς από τις συνεχείς, μέσα στα χρόνια και πολλές φορές καθησυχαστικές δηλώσεις των εκάστοτε αρμοδίων, για το θέμα αυτό, το όλο θέμα έχει παραμείνει στάσιμο, χωρίς ποτέ να έχει δοθεί απολύτως καμία λύση!

 

Ειδικότερα τώρα πόσο μάλλον δε που λόγω και την ανομβρίας, είναι πλέον για άλλη μία φορά το νερό της ύδρευσης του Ναυπλίου ακατάλληλο προς πόση, παρότι προέρχεται από τις πηγές του Αναβάλλου, το νερό στις οποίες όμως φαίνεται πως έχει υποστεί για κάποιον λόγο υφαλμύρωση καθιστώντας ακατάλληλο για πόση από τους ανθρώπους αλλά συγχρόνως και ακατάλληλο για άρδευση των χωραφιών.

Πραγματικά είναι απορίας άξιο το να βλέπει κάποιος από την μία μεριά τις μετρήσεις που πραγματοποίησε μετά από δειγματοληψίες, στο δίκτυο ύδρευσης αλλά και στην θάλασσα, στην περιοχή τόσο της Αρχαίας αλλά όσο και της Νέας Επιδαύρου, το ΠΑΚΟΕ, το οποίο με τον εντοπισμό των μικροοργανισμών στο νερό, να το θεωρεί ακατάλληλο προς πόσην και από την άλλη πλευρά τώρα, να βλέπει ο ίδιος άνθρωπος – θεατής, τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ., να προβαίνει άμεσα σε σχετική δήλωση για το μείζον αυτό θέμα, θεωρώντας μάλιστα μέσω των σχολίων του, το ΠΑΚΟΕ, μη πιστοποιημένο εργαστήριο για αναλύσεις νερού.

Αναλωνόμαστε δηλαδή σε μία, πραγματικά άχρηστη κόντρα μεταξύ του ΠΑΚΟΕ και του Δήμου Επιδαύρου, για την ποιότητα του νερού, αντί να ασχοληθούμε με το πραγματικό ζήτημα που είναι το πως θα γίνει το νερό σε όλη την Αργολίδα, κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση αφού το ίδιο αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όπως έχει αποδειχτεί και όλοι οι άλλοι δήμοι της Αργολίδας, χωρίς όμως να έχουμε μέχρι τώρα δει κάποια λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα!

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη