Ανακοίνωση φεμινιστικών οργανώσεων για τις ποσοστώσεις συμμετοχής γυναικών στα Δ.Σ. των εταιρειών

 


Αποτελεί πάγιο, και κοινό στόχο του γυναικείου κινήματος της χώρας μας η ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα πολιτικά, οικονομικά και λοιπά κέντρα αποφάσεων. Ήδη, από το 2000, με το άρθρο 6 του Ν.2839/2000 (επί Υπ. Β. Παπανδρέου) καθιερώθηκε η ποσόστωση κατ’ ελάχιστον στο 1/3 εκπροσώπησης για κάθε φύλο στα  οριζόμενα από το Δημόσιο μέλη Διοικήσεων Οργανισμών και εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Επίσης, η αναθεώρηση του Συντάγματος 2001, με το άρθρο 116 παρ. 2, επιτάσσει στον κοινό νομοθέτη ειδικές δράσεις για την πραγμάτωση της έμφυλης ισότητας από τη θεωρητική της βάση στην πράξη. Η συνταγματική αυτή πρόβλεψη προέκυψε από προσπάθειες των γυναικείων οργανώσεων με προεξάρχουσα την τότε Πρόεδρο του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΓΓ) αείμνηστης Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου.

Η ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας  έρχεται καθυστερημένα, αφού έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και να έχει δημοσιευθεί μέχρι 28/12/2024.

Με βάση και τον πλημμελή τρόπο ενσωμάτωσης της προηγούμενης Ευρωπαϊκής οδηγίας στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την βία και την ενδοοικογενειακή βία, πολύ φοβούμαστε ότι η ενσωμάτωση γίνεται για το καλώς έχειν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα η χώρα έχει ενσωματώσει σημαντικές οδηγίες που μένουν χωρίς υλοποίηση. Λείπουν οι εφαρμοστικοί κανόνες, η έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων, κ.α.

Και όχι μόνο αυτό. Μία σειρά νόμοι έχουν ανατραπεί, όπως η συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ των αθλητικών συλλόγων. Κινδύνευσε ακόμα και ο θεσμός των επιτροπών ισότητας φύλων των ΑΕΙ, που διασώθηκε μετά την έντονη διαμαρτυρία των μελών τους και της ΕΛΕΓΥΠ.

Η τροποποίηση του νόμου για το οικογενειακό δίκαιο αφαίρεσε την ισότητα των φύλων στην οικογένεια και η εν γένει πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι στην κατεύθυνση σεβασμού και επέκτασης των γυναικείων δικαιωμάτων.

Ακόμα και η ενσωμάτωση της 190 ΔΣΕ για την σεξουαλική παρενόχληση στον Ν.4808/2021 χωρίς σχέδιο εφαρμογής θα βρει απολυμένη την καταγγέλλουσα για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά εμφανίζεται σε νομοσχέδιο η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αφού η απουσία της ήταν εκκωφαντική και στο νόμο Τσιάρα για την ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του Υπουργού Δικαιοσύνης με την πλημμελή ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της κυβερνοβίας.

Το Ταμείο Ισότητας των Φύλων που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου το οποίο θα εισπράττει τα πρόστιμα από επιχειρήσεις μη συμμορφούμενες με τις κατευθυντήριες οδηγίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει την υποχρέωση του κρατικού προϋπολογισμού, που δεν διαθέτει πόρους για την αύξηση δομών για τις κακοποιημένες και τα παιδιά τους, όταν στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας εργάζονται συμβασιούχοι που περιμένουν για μήνες τα δεδουλευμένα τους.

Στη χώρα μας είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις όπου βρίσκει εφαρμογή η οδηγία, αφού η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές (644.264), μικρές (45.401)  και μεσαίες (4.681). Θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψη η εικόνα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Πολύ σημαντικό η ισόρροπη συμμετοχή 50/50 στα Διοικητικά Συμβούλια των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών, και για τα οποία έχει μεγαλύτερη δικαιοδοσία η κυβέρνηση απ’ ότι για τον ιδιωτικό τομέα.

Οι μέχρι σήμερα σχετικοί νόμοι για την ισόρροπη συμμετοχή είναι ανεφάρμοστοι και πολύ φοβόμαστε ότι  και αυτός θα μείνει στα χαρτιά.

Συγκεκριμένα επισημαίνουμε ότι:

1.    Η καθυστέρηση εναρμόνισης στο εθνικό δίκαιο υποδηλοί την έλλειψη  κυβερνητικής βούλησης για περαιτέρω προώθηση θετικών δράσεων.

2.    Η εφαρμογή των ποσοστώσεων στη συγκρότηση των ΔΣ είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από σειρά πολιτικών και μέτρων υπέρ της ουσιαστικής εναρμόνισης επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, με κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του gender budgeting, την ολοκληρωμένη και καθολική κάλυψη παιδικής φροντίδας και μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων, με νέα προγράμματα εκπαίδευσης κατάρτισης των γυναικών για ηγετικές θέσεις, με στοχευμένα προγράμματα για την ανατροπή της δυσμενούς κατάταξης της χώρας στις τελευταίες θέσεις,  όσον αφορά   στην ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ισότητα αμοιβών, τα πλήρη εργασιακά τους δικαιώματα.

3.    Η ανάπτυξη κουλτούρας ισότητας στον επιχειρηματικό κόσμο είναι μια διαρκής διαδικασία, που απαιτεί βούληση για γενίκευση των θετικών δράσεων στο σύνολο των  επιχειρήσεων, την παροχή κινήτρων για την ενδυνάμωση γυναικείων στελεχών κι όχι μόνο  τη στενή εφαρμογή των εκάστοτε ελάχιστων εκ του νόμου υποχρεωτικών ορίων. (η συγκεκριμένη διατύπωση είναι του ΣΔΓ προς την ΟΚΕ).

 

Το γυναικείο κίνημα από χρόνια διεκδικεί το 50/50.  Ζητάμε αυτό να έχει εφαρμογή στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αφού, όπως αναφέρει η σχετική οδηγία, η συμμετοχή των γυναικών προσφέρει στην ανάπτυξη και στην οικονομία και έχει αποδειχθεί οι επιχειρήσεις που έχουν στα ανώτατα κλιμάκιά τους γυναίκες, έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

1.   Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας

2.   Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία

3.   Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

4.   Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)    

5.   ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

6.   NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ

7.   Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνικής Παρέμβασης Δυτικά

8.   Ομάδα Γυναικών του Συλλόγου Κοινωνικής και

Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα

9.   Ομάδα Γυναικών Πτολεμαΐδας

10.                     Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος

11.                     Σύνδεσμος Αλβανίδων Γυναικών στην Ελλάδα

12.                     Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη